Različni okusi sladoleda v banjicah. Foto: RTV Slovenija
Različni okusi sladoleda v banjicah. Foto: RTV Slovenija

Svetovni dan sladoleda je dan,
ki je posvečen sladoledu.

Svetovni dan sladoleda je vsako tretjo nedeljo v juliju.
Tretja nedelja v juliju je letos 17. julija.
To je ta konec tedna.

Sladoled je zmrznjena slaščica iz mleka, jajc in dodatkov.
Sladoled je zelo priljubljena slaščica.
Posebej priljubljena je poleti.

Prvi mlečni sladoled so postregli v Parizu

Sladoled poznamo že več kot 2000 let.

Izumitelj sladoleda ni znan.
Znano pa je,
da so sladoled uživali že v času
Rimskega cesarstva.

Takrat so sladoled naredili iz snega.
Snegu so dodali sadje in sadne sokove.
Ali pa so ga prelili z medom.

Recept, ki je podoben današnjemu sorbetu,
je v Evropo prinesel Marco Polo.

Sorbet je pijača iz sadnega soka, sladkorja in dišav.
Če sorbet zamrznemo,
nastane sadni sladoled.

Marco Polo je bil beneški trgovec.
Potoval je v Azijo iskat nove trgovske poti.
Azija je celina vzhodno od Evrope.

Marco Polo je iz Azije prinašal nove sestavine.
In recepte.
Prinesel je tudi recept za sorbet.

Zgodovinarji ocenjujejo,
da se je sladoled razvil
iz recepta za sorbet v 16. stoletju.
To je bilo pred približno 500 leti.

Prvi sladoled iz mleka, smetane, masla in jajc
so gostom postregli v 17. stoletju.
Sladoled so postregli v Parizu v kavarni Café Procope.

Pariz je glavno mesto Francije.
Kavarno Café Procope je odprl
sicilijanski šef Procopio Cuto.

Koliko sladoleda pojemo?

Prebivalec Slovenije v povprečju poje
skoraj 4 litre sladoleda na leto.

Prebivalec Evropske unije pa v povprečju
približno 6 litrov sladoleda na leto.

Največ sladoleda na svetu pojedo v Novi Zelandiji.
Prebivalec Nove Zelandije poje približno
28 litrov sladoleda na leto.

Sladoled v kornetu. Foto: Getty Images
Sladoled v kornetu. Foto: Getty Images

Najbolj priljubljeni okusi sladoleda

Sladoled je lahko različnih okusov.
Priljubljeni so predvsem sadni, mlečni in čokoladni okusi.

Najbolj priljubljeni okusi na svetu so
čokolada, vanilija in jagoda.
To so tudi najbolj razširjeni okusi sladoleda.

V nekaterih državah so priljubljeni tudi bolj nenavadni okusi.
Na Japonskem je priljubljen okus zelenega čaja.
Na Nizozemskem pa okus lubenice.

Otroci pa imajo zelo radi okuse
kokakole, žvečilnega gumija in različnih bonbonov.

V neki sladoledarni v Italiji ponujajo tudi sladoled z
V neki sladoledarni v Italiji ponujajo tudi sladoled z "okusom po papežu". Gre za sladoled z maskarponejem in jagodami. Foto: AP

Največ sladoleda v Evropski uniji naredijo v Nemčiji

Države članice Evropske unije so v letu 2022
proizvedle 3 milijarde litrov sladoleda.
To je zelo velika količina sladoleda.

Največ sladoleda je proizvedla Nemčija.
Na drugem mestu pa je Italija.

Slovenija je v letu 2021 uvozila
skoraj 6 tisoč ton sladoleda.
To pomeni,
da je sladoled kupila od drugih držav.

Največ sladoleda je Slovenija kupila
iz Nemčije in Hrvaške.

Še več sladoleda je Slovenija izvozila.
To pomeni, da ga je prodala drugim državam.

Slovenija je leta 2021 izvozila
za več kot 70 milijonov evrov sladoleda.

Največ ga je izvozila v:
- Združeno kraljestvo Velike Britanije,
- Nemčijo
- in na Dansko.

Domači sladoled. Foto: Dobro jutro
Domači sladoled. Foto: Dobro jutro

Kako naredimo domači sladoled?

Sladoled lahko zelo enostavno
naredimo tudi doma.
Sladoled naredimo tako,
da zmešamo sestavine.
Zmes pa nato zamrznemo v zamrzovalniku.

Za pripravo domačega sladoleda
potrebujemo 2 osnovni sestavini.
To sta:
- mleko in
- sladka smetana.

Potem dodamo različne sestavine,
ki sladoledu dajo okus in barvo.

Sladoled lahko naredimo iz različnih sestavin.
Zelo enostavno naredimo čokoladni sladoled.

Čokoladni sladoled v kornetu. Foto: Dobro jutro
Čokoladni sladoled v kornetu. Foto: Dobro jutro

Za pripravo čokoladnega sladoleda
potrebujemo zelo malo sestavin.

Potrebujemo:
- 500 mililitrov mleka
- 250 mililitrov sladke smetane
- 5 rumenjakov
- 50 gramov sladkorja
- 150 gramov mlečne čokolade

Postopek priprave je zelo preprost.

Mleko zlijemo v kozico.
Počasi segrevamo.
Pazimo, da ne zavre.

Medtem v posodi z ročnim mešalnikom
penasto umešamo rumenjake in sladkor.

V mleko nadrobimo čokolado.
Mešamo, dokler se čokolada ne stopi.

Kozico odstavimo.
Počakamo, da se mleko ohladi.
Nato mleko počasi vlijemo k zmesi
iz rumenjakov in sladkorja.

Vse skupaj dobro premešamo.
Dodamo še smetano.
Ponovno premešamo.

Sladoledno zmes prelijemo v posodo,
ki je primerna za zamrzovalnik.
Pazimo, da je vsaj še tretjina posode prazna.
Saj se bo prostornina sladoleda
med zamrzovanjem povečala.

Po 45 minutah posodo vzamemo iz zamrzovalnika.
Sladoled premešamo z metlico.
Nato sladoled postavimo nazaj v zamrzovalnik.

Sladoled premešamo vsake pol ure.
Tako preprečimo,
da bi med zamrzovanjem nastali kristali.

Sladoled bo zamrznjen po približno 3 urah.

Nekateri sladoled pripravijo
s strojčkom za pripravo sladoleda.
Strojček za pripravo sladoleda lahko
kupimo v večini večjih trgovin.