Pri brezčasnem možicu Pruneliusu Cmoku – igra ga pravi kuhar Danilo Ivanuša – vedno diši. Ima lep vrt okrog hiše, ki stoji poleg šole, je dostavljalec svežega sadja, spoštljiv do tradicije, pa vendar vedno v koraku s časom. Rad si zapisuje vsako podrobnost, tudi vsako pesem, ki se mu prikrade v misli. Zelo pomembno skrivnostno babičino knjigo receptov pa varuje kot punčico v svojem očesu.
Pruneliusu ves čas družbo delata dva škratka, Bobek in Zmrzek. Njegov večni sostanovalec je škrat Bobek, ki je živel že z njegovo babico, potem pa je kar ostal še pri Pruneliusu. Je zelo izbirčen pri jedi, pa tudi neizmerno nagajiv. Od kod pa je prišel škrat Zmrzek? Tega ne ve niti Cmok, Bobek pa noče povedati.
S Pruneliusom se zelo radi družijo otroci, ki prihajajo k njemu na obisk popoldne, po pouku. Pomagajo mu kuhati in jesti, vmes pa izvejo kaj novega, na primer o buči, fižolu, kruhu, mafinih, manirah za mizo, o mavričnih prestah, palačinkah brez jajc in mleka, o polpetu, rižu, solati, soli, o šmornu, štrudlu, torti, o večlončnicah in zamorčkih.
Pa tudi Prunelius (Danilo Ivanuša) se z otroki zelo rad druži: »Otroci so mali ljudje, in tako jih je treba tudi sprejemati. So kot male spužvice, ki hrepenijo po znanju, novih dogodivščinah in seveda tudi hrani. Če odrasli ne skrijemo otroka v sebi, je enostavno delati z otroki, tudi kuhati za njih. Radi odkrivajo nove okuse, le da so bolj previdni ... Samo spomnite se, kako je bilo, ko ste bili otrok ...
Jaz imam rad čarovnijo in prav zato se mi zdi, da lažje čaram, predvsem v kuhinji. In če naletim na otroka, ki se upira ali si ne upa poskusiti česa novega, zaviham rokave, in čarovnija je tu! Največkrat mi uspe prav v sodelovanju z otrokom, ker naredim vse zelo igrivo, čarobno, tudi škrate in vilince vključim. Skratka, ko sem spoznal in doumel, da odrasli otroke vzgajamo in da nas otroci učijo, je postalo vse laže ... Zdaj, ko se srečamo v kuhinji, ni več nobenih preprek, prej ali slej vsak postane zares lačen, in potem je še suha žemlja dobra kot sveže pečen kruh.«
Ivanuša ima do hrane spoštljiv odnos: »Desetletje se že poklicno ukvarjam s stiliranjem hrane. Tako se po določenih pravilih, načinu snemanja hrana pripravi že v naprej, če se ponavlja kakšen kader, kjer se hrana jé ali kuha, meša, je toliko hrane pripravljene v naprej. Sam težim k temu, da se v takih primerih porabi res toliko hrane, kot je potrebujemo in pojemo, da se je ne zavrže. Ker hrane pa ne bomo metali stran.«
Oddaja je namenjena otrokom prve triade osnovne šole, ki jim želimo vzbuditi veselje do zdrave hrane, do kuhanja, okušanja novih okusov, druženja s prijatelji, tako mlajšimi kot starejšimi, veselje do igre, pripovedovanja pravljic, poslušanja poezije, brskanja za podatki, radovednosti spoznavanja novega, igre domišljije … Oddajo nadgrajujemo tudi s spletno stranjo http://otroski.rtvslo.si/cmok/ z veliko aktivnostmi za otroke in starše, nalogami in recepti, ki jih bodo mladi gledalci lahko prispevali sami.
Srečo kuha Cmok nastaja v Otroškem in mladinskem programu Televizije Slovenija. Scenarije za 16 delov je napisal Rok Vilčnik, režiral jih je Ven Jemeršić. Avtor uvodnega songa je Gregor Stermecki, poje pa ga Bilbi.
Vir fotografij: Matej Skalar
Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija