Ljubljana, 18. januar 2013 - V evropskem letu državljanov je Televizija Slovenija pripravila dve novi oddaji: Slovenija in Evropa, Slovenci Evropejci in Sadovi Evrope.
Prva bo na sporedu ob petkih ob 20.40 in bo govorila o pomenu enotnega trga Evropske unije. Druga, izobraževalno-dokumentarna serija o zadostni preskrbi z varno hrano, pa bo na sporedu ob sobotah ob 19.30. Oddaji si bo mogoče ogledati tudi na spletnih portalih, You Tubu in Facebooku ter v programih Televizije Slovenija.
Oddaji sta rezultat akcije v okviru partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo, Vlado RS in Evropskim parlamentom ter nastajata s pomočjo evropskih inštitucij. Pripravljali jih bodo Mojca Mavec, Igor Krmelj, Boštjan Fabjan, Andreja Gregorič, Anja Šter in Majda Juvan.
V oddaji Slovenija in Evropa, Slovenci Evropejci bodo reševali vsakdanje zadrege evropskih državljanov s področja enotnega trga Evropske unije (EU). Ta je eden največjih dosežkov EU, države članice so postopoma odpravile ovire za trgovino in svobodno konkurenco, a kaj to pomeni za naše vsakdanje življenje? Kakšne so možnosti zaposlitve v drugih državah? Kam se obrnemo, če želimo na študentsko izmenjavo v tujino? Kako registrirati avto, ko se slovenski državljan seli v drugo državo EU ali tujec pride v Slovenijo? Vsaka zgodba bo tudi iztočnica za studijski del oddaje, kjer bodo skupaj s strokovnjakom dodatno pojasnili vse možnosti in v živo odgovarjali na vprašanja gledalcev. Snemanje oddaj bo potekalo v Sloveniji in drugih državah EU, kar je navsezadnje priložnost, da spoznamo različne dobre prakse v tujini.
V seriji Sadovi Evrope pa bodo prek osebnih zgodb državljanov ponudili odgovore na vsakdanja vprašanja s področja zadostne preskrbe z varno hrano. V preteklih letih je bilo zaupanje potrošnikov v varnost hrane včasih omajano zaradi pogostih kriz, povezanih s hrano. Da bi se odzvala na ta izziv, je EU sprejela obsežno strategijo o varnosti hrane, ki naj bi pomagala ponovno pridobiti zaupanje ljudi. Kako EU predpisuje označevanje izdelkov lokalne ali ekološke pridelave? Kako so potrošniki v EU zaščiteni pred možnimi škodljivimi učinki pesticidov v hrani, kako prepoznamo hrano, ki vsebuje gensko spremenjene organizme? Je ta hrana zdravju škodljiva? V prvi oddaji bodo predstavili zgodbo mlade mamice, ki jo skrbi, ali v EU nadzorujejo tudi materiale, s katerimi je hrana v stiku.
Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija
Prva bo na sporedu ob petkih ob 20.40 in bo govorila o pomenu enotnega trga Evropske unije. Druga, izobraževalno-dokumentarna serija o zadostni preskrbi z varno hrano, pa bo na sporedu ob sobotah ob 19.30. Oddaji si bo mogoče ogledati tudi na spletnih portalih, You Tubu in Facebooku ter v programih Televizije Slovenija.
Oddaji sta rezultat akcije v okviru partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo, Vlado RS in Evropskim parlamentom ter nastajata s pomočjo evropskih inštitucij. Pripravljali jih bodo Mojca Mavec, Igor Krmelj, Boštjan Fabjan, Andreja Gregorič, Anja Šter in Majda Juvan.
Slovenija in Evropa, Slovenci Evropejci
V oddaji Slovenija in Evropa, Slovenci Evropejci bodo reševali vsakdanje zadrege evropskih državljanov s področja enotnega trga Evropske unije (EU). Ta je eden največjih dosežkov EU, države članice so postopoma odpravile ovire za trgovino in svobodno konkurenco, a kaj to pomeni za naše vsakdanje življenje? Kakšne so možnosti zaposlitve v drugih državah? Kam se obrnemo, če želimo na študentsko izmenjavo v tujino? Kako registrirati avto, ko se slovenski državljan seli v drugo državo EU ali tujec pride v Slovenijo? Vsaka zgodba bo tudi iztočnica za studijski del oddaje, kjer bodo skupaj s strokovnjakom dodatno pojasnili vse možnosti in v živo odgovarjali na vprašanja gledalcev. Snemanje oddaj bo potekalo v Sloveniji in drugih državah EU, kar je navsezadnje priložnost, da spoznamo različne dobre prakse v tujini.
Sadovi Evrope
V seriji Sadovi Evrope pa bodo prek osebnih zgodb državljanov ponudili odgovore na vsakdanja vprašanja s področja zadostne preskrbe z varno hrano. V preteklih letih je bilo zaupanje potrošnikov v varnost hrane včasih omajano zaradi pogostih kriz, povezanih s hrano. Da bi se odzvala na ta izziv, je EU sprejela obsežno strategijo o varnosti hrane, ki naj bi pomagala ponovno pridobiti zaupanje ljudi. Kako EU predpisuje označevanje izdelkov lokalne ali ekološke pridelave? Kako so potrošniki v EU zaščiteni pred možnimi škodljivimi učinki pesticidov v hrani, kako prepoznamo hrano, ki vsebuje gensko spremenjene organizme? Je ta hrana zdravju škodljiva? V prvi oddaji bodo predstavili zgodbo mlade mamice, ki jo skrbi, ali v EU nadzorujejo tudi materiale, s katerimi je hrana v stiku.
Več informacij o oddajah je na voljo na spletni strani www.rtvslo.si/tvslo3.
Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija