EU je 241 od skupno 2.154 klavnic v 10 novih članicah iz srednje in vzhodne Evrope zagotovil približno 117 milijonov evrov. Največji delež so dobile bolgarske, romunske in poljske klavnice, štiri slovenske klavnice pa so prejele tri milijone evrov. V Sloveniji je bilo sicer ob koncu lanskega leta 61 odobrenih klavnic.
Zdaj so revidirali, kako je bil ta denar porabljen in ali obstajajo ustrezni sistemi za izpolnjevanje higienskih standardov Evropske unije. Glavna ugotovitev revizije je, da so Evropska komisija in pristojni organi v teh državah na splošno ustrezno zasnovali sisteme za nadzor higienskih zahtev. Kljub temu pa obstajajo številne slabosti pri izvajanju teh sistemov.
Težave pri dokumentaciji in hlajenju
V Sloveniji so tako manjkale jasne smernice in standardna dokumentacija o poročanju o rezultatih veterinarskega nadzora, kar je povzročilo razlike pri poročanju. To je ustvarilo tveganje za njegovo kakovost in popolnost.
Na Veterinarski upravi pojasnjujejo, da to ne pomeni, da kakovost nadzora ni dosežena, ampak da bi bile po mnenju evropskega računskega sodišča dobrodošle enotne smernice in standardna dokumentacija o poročanju glede rezultatov nadzora.
Poročilo opozarja tudi na to, da v eni izmed obiskanih slovenskih klavnic, kjer so najvišjo dovoljeno temperaturo mesa pred odpremo določili pri sedmih stopinjah Celzija, niso dodatno ohlajali mesa, če je bila njegova temperatura nad osmimi stopinjami. To napako je po trditvah Vursa nosilec že odpravil.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje