Uporaba žuželk v hrani je v EU-ju dovoljena že nekaj časa. Proizvajalci morajo zaprositi za odobritev, in če jih dodajajo v živila, morajo to tudi ustrezno navesti na embalaži. Odslej je dovoljena tudi uporaba praška iz ličink hrošča mokarja (lat. tenebrio molitor), ki so predhodno obdelane z UV-žarki.
Z dodajanjem praška iz posušenih mokarjev naj bi povečali vsebnost vitamina D v živilih. V skladu z novo uredbo sme za zdaj prah iz ustrezno obdelanih ličink dajati na trg le eno francosko podjetje, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Evropska komisija je uredbo, ki jo je podpisala predsednica komisije Ursula von der Leyen, sprejela januarja letos. EU že leta išče alternative za meso in trdi, da ga državljani EU-ja trenutno uživajo preveč.
"Ljudje v EU-ju lahko izbirajo, kaj bodo jedli, in nihče jih ne sili, da bi jedli žuželke ali črve," so sporočili iz Evropske komisije. Za to obliko hrane obstajajo jasna pravila in informacije, so dodali. Preden jo je dovoljeno dati na trg, mora biti podvržena zelo strogim znanstvenim testom.
Za zdaj so potrošniki glede uporabe žuželk v prehrani precej skeptični. Glede na reprezentativno spletno anketo, ki jo je naročil proizvajalec hrane in hrane za domače živali Heristo, imajo nekaj večjih zadržkov predvsem starejši anketiranci.
Žuželke sicer veljajo za hranljive in bogate z beljakovinami ter so del običajne kuhinje v mnogih državah po svetu. Prispevajo lahko tudi k trajnostni prehrani, saj jih je mogoče vzrejati na razmeroma gospodaren način. Vendar pa lahko obstajajo tveganja za alergike.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje