Izdelovalci čokoladnih izdelkov že napovedujejo rast cen, ki so posledica dražje nakupne cene kakava in sladkorja oz. glukoze. Ta je dražja kar za tretjino.
Rast cen surovin ima različne vzroke. Kakav je dražji zaradi spremenljivih političnih razmer v največjih pridelovalkah v Afriki, še posebej v Slonokoščeni obali, ceno sladkorja pa višajo slaba letina, manjša pridelava v Uniji in vse večji prevozni stroški.
Cene bodo narasle za okoli 5 %
Za koliko naj bi se čokolada podražila, še ni natančno znano. Največji evropski proizvajalci naj bi cene dvignili za okoli pet odstotkov, je dejal vodja nemškega združenja slaščičarjev Tobias Bachmüller. Višje cene surovin bodo vplivale tudi na slovenske proizvajalce. V Gorenjki pravijo, da bodo cene prilagajali razmeram na svetovnem trgu, za koliko in kdaj, pa niso mogli povedati.
R. S. / RTVSLO
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje