Cena čokolade ni imuna na razmere na svetovnih gospodarskih trgih. Kljub temu domači proizvajalci odkrite podražitve še ne napovedujejo. Foto: NN
Cena čokolade ni imuna na razmere na svetovnih gospodarskih trgih. Kljub temu domači proizvajalci odkrite podražitve še ne napovedujejo. Foto: NN

Izdelovalci čokoladnih izdelkov že napovedujejo rast cen, ki so posledica dražje nakupne cene kakava in sladkorja oz. glukoze. Ta je dražja kar za tretjino.

Rast cen surovin ima različne vzroke. Kakav je dražji zaradi spremenljivih političnih razmer v največjih pridelovalkah v Afriki, še posebej v Slonokoščeni obali, ceno sladkorja pa višajo slaba letina, manjša pridelava v Uniji in vse večji prevozni stroški.

Cene bodo narasle za okoli 5 %
Za koliko naj bi se čokolada podražila, še ni natančno znano. Največji evropski proizvajalci naj bi cene dvignili za okoli pet odstotkov, je dejal vodja nemškega združenja slaščičarjev Tobias Bachmüller. Višje cene surovin bodo vplivale tudi na slovenske proizvajalce. V Gorenjki pravijo, da bodo cene prilagajali razmeram na svetovnem trgu, za koliko in kdaj, pa niso mogli povedati.

R. S. / RTVSLO