V Mlekarni Planika, ki na svojem posestvu v Bovcu ter v proizvodnji, trgovini in muzeju sirarstva v Kobaridu zaposluje 68 ljudi, mleko odkupujejo od okoli 100 kmetov iz Posočja in Cerkljanskega. V prvem polletju so ga odkupili 4,5 odstotka več kot lani, pojasnjuje direktorica Anka Miklavič Lipušček. ''Čeprav po drugi strani število dobaviteljev pada, tisti pa, ki so, postajajo večji. Pomembno je to, da so kmetje lastniki mlekarne, da je zadruga lastnica, lastniki zadruge so kmetje.''
Lani so imeli 9,3 milijona evrov prihodkov, največ doslej, in 325.000 evrov čistega dobička. ''Nekaj pa vozimo tudi v Italijo, v te predele ob nekdanji meji, kjer se nam prodaja lepo povečuje, saj Italijani poznajo in cenijo ne samo izdelke Planike, ampak celo Soško dolino,'' se pohvali Lipuščkova.
Tudi odkupna cena mleka je precej višja kot drugje, čeprav številke ostajajo poslovna skrivnost. Poleg nehomogeniziranega mleka pridelujejo tudi skuto, maslo, smetano, jogurte in druge mlečne izdelke, najbolj poznani pa ostajajo po sirih. Najbolj prodajan je Tolminc z zaščiteno označbo porekla, prava uspešnica so manjši siri s konopljinimi vršički, dimljeno postrvjo, zelenim poprom in številni drugi. Prihodnji teden na police prihaja še en nov sir. ''In ta sir je z dodatkom zelišča, nabranim na planinah Posočja, to zelišče pa je dobra misel.''
Z dobro mislijo bodo tako 8. septembra pričakali tudi dogodek ob 60. obletnici začetkov stare kobariške mlekarne, iz katere je zrasla današnja Planika.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje