Meso se je policistom zdelo sumljivo, zato so ga predali veterinarski inšpekciji, ki je ugotovila, da meso nima ustreznih deklaracij.
Gre za nov primer poskusa uvoza sumljivega poljskega mesa na Hrvaško iz Slovenije, potem ko je sanitarna inšpekcija hrvaškega ministrstva za zdravstvo sredi februarja potrdila, da so v treh gostinskih lokalih na Hrvaškem našli zdravstveno oporečni goveji kebab iz Poljske, ki je prispel prek slovenskega trga. Po obvestilu slovenskih dobaviteljev so odpoklicali celotne zaloge spornih mesnih izdelkov.
Zaradi termične obdelave tveganje za potrošnike nižje
Hrvaške sanitarne inšpekcije so ugotovile, da je bilo oporečno meso iz Poljske distribuirano v 57 gostinskih lokalov na Hrvaškem. Čeprav je sanitarna inšpekcija najprej trdila, da so oporečno meso iz Poljske, ki je na Hrvaško prispelo iz Slovenije, umaknili, preden je šlo v prodajo, se je trditev izkazala za neresnično, piše portal Index.
Na vprašanja portala na hrvaškem ministrstvu za zdravstvo niso zanikali, da je bilo sporno meso za kebab nekaj časa v prosti prodaji na hrvaškem trgu. Obenem so poudarili, da je šlo za hrano, ki je bila zakonito na trgu in je imela vso potrebno veterinarsko dokumentacijo iz države članice EU-ja.
Za portal so tudi dejali, da so za zdaj prejeli osem rezultatov laboratorijskih analiz vzorcev spornega mesa, dva vzorca sta bila zdravstveno oporečna. Ob tem so poudarili, da je šlo za vzorce zamrznjenega mesa, ki ga je bilo treba termično obdelati, kar znižuje tveganje za kupce.
Koliko spornega mesa so pojedli na Hrvaškem?
Po podatkih ministrstva za zdravstvo je povprečna tedenska poraba kebaba na Hrvaškem – odvisno od posamičnega obrata – od 10 do 150 kilogramov. To pomeni, da so na Hrvaškem pojedli najmanj pol tone, največ pa osem ton in pol spornega mesa, sklene portal.
Hrvaški zdravstveni minister Milan Kujundžić je sicer pojasnil, da ljudje, ki so zaužili meso za kebab iz Poljske, v katerem so zasledili navzočnost bakterij Salmonella sp. in Escherichia coli, niso bili v nevarnosti, saj je bilo meso predtem termično obdelano. A je hkrati zatrdil, da to ne pomeni, da na Hrvaškem ne bo treba še bolj nadzirati živil.
Poljsko meso pod drobnogledom zaradi videoposnetka
Na nevarnost govejega mesa iz Poljske so mediji sicer opozorili pred kratkim, ko so bili objavljeni videoposnetki iz poljske klavnice, v kateri so klali bolne in oslabele živali, njihovo meso pa prodajali kot neoporečno. Na hrvaškem kmetijskem ministrstvu so večkrat dejali, da mesa iz te klavnice na Hrvaškem ni bilo.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje