Zamislite si naslednji scenarij: s prijatelji se dogovarjate za nepozabno proslavo v lokalu. Načrt je popoln – odpravite se v prvi lokal, od koder se po zaprtju tega odpravite v naslednjega in nato naslednjega. Prvi lokal je nabito poln in v njem je preglasno, da bi karkoli slišali. V naslednjem lokalu je vzdušje naravnost neprijetno. Tretji je lociran na robu mesta, zato bi morali tja oditi z avtom in se vzdržati alkoholnih pijač. Medtem, ko se posvetujete, kam naprej, četrti lokal že zapira vrata. Je vaš večer pokvarjen, ali se lahko domov zatečete za lasten, prijeten in dobro opremljen barski pult, ki bo vašo druščino lahko gostil še pozno v noč?
Domači bar je vedno tam za vas in vaše prijatelje; dokler lahko prijatelji pri vas preživijo noč, nobena domača zabava ne terja vožnje pod vplivom alkohola, ne gosti nezaželene družbe in neprijetnega vzdušja. In kar je najbolje - streže le vaše najljubše pijače! Zakaj bi se t
orej na pijačo odpravljali v hrupne, prepolne lokale, če pa ga lahko preživite obdani s svojimi najdražjimi v družbi domačih koktajlov, kave ali kozarca vina? Ne manjka vam nič več kot domač barski kotiček. Kako si ga lahko sestavite, sprašujete? Povsem preprosto in presenetljivo poceni – potrebujete le prave, barske stole.
Moj pult je lahko bar
Moderne kuhinje so pogosto obogatene z eno od oblik kuhinjskega otoka, ki je silno priročen tako za kuhanje kot za shranjevanje posode in loncev. Ti otoki, ali del njih, so lahko pogosto višji od jedilne mize. Prav ste uganili, na kaj napeljujemo; barski stoli se odlično prilegajo točno takšnim kuhinjskim pultom in otokov – predvsem po stranici, ki je na nasprotni strani od preostale kuhinje in običajno povezuje kuhinjski prostor z jedilnico. Četudi vaša kuhinja ne premore dvignjenega pulta ali kuhinjskega otoka, ni treba, da ste prikrajšani za radosti domačega bara. Na voljo so namreč številne različice ožjih, visokih miz, ki jih lahko preprosto umestite kamor koli v prostor in si s tem ne zapolnjujete dragocene kvadrature.
Barske stole lahko poleg prijetnih druženj s prijatelji uporabljate med zajtrkom, hitrimi odmori za kosilo ali vsakič, kadar nimate časa za pripravo jedilne mize. Tako lahko prav vsak, še tako hiter obrok postane družaben dogodek in povezovalen trenutek za družino. Prednosti barskih stolov omogočajo tudi umestitev v študijski ali delovni prostor ter za pult v klubski sobi. Postavite ga lahko tudi v kotiček vašega dnevne sobe, za pravo dobrodošlico gostom in prijateljem na zabavi ob pijači.
Udobje, udobje, kraljestvo za udoben stol
Težko bi rekli, da je glavna prvina barskih stolov udobje, pa vendar je dobro in povsem preprosto poskrbeti tudi, da boste s prijatelji in družino lahko na njih po želji udobno posedali tudi dolge ure.
Barski stoli brez naslona za hrbet in roke vsekakor zavzamejo manj prostora, zagotavljajo občutek stabilnosti in so odlični za uporabo po potrebi, saj jih vedno lahko preprosto pospravite pod pult, vendar so bistveno manj udobni za dolgotrajno sedenje. Barski stoli z visokim naslonom nasprotno zavzamejo precej prostora in so primerni predvsem za velike in prostorne domove, a so zasnovani predvsem z mislijo na udobje.
Na vprašanje, v čem tiči udobje barskega stola, je eden najpomembnejših odgovorov višina. Prav zaradi svoje višine je lahko barski stol uporaben za več namenov: sodobno delovno mesto, nov prostor za učenje, zajtrkovalnico, jedilnico ali preprosto domači bar. Običajna višina sedeža za pravi barski stol je 76 cm in velikokrat z naslonom sega nad višino pulta, 66 cm visoke stole pa največkrat uporabljamo poleg nižjih, večnamenskih kuhinjskih površin. Izjemno visoki stoli (91 cm in več) so vse pogostejši v sodobnih stilih z visokimi mizami za ustvarjanje pristnega vtisa elegantnega pub-a. Za primerjavo: višina sedeža tipičnega jedilnega stola je 46 cm. Zmagovalna rešitev pa vedno je in vedno bo – prilagodljiv barski stol!
Barski stoli in hrbtenica – prava ljubezenska zgodba
Da je mera koristi polna, bo domači bar lahko tudi prava terapija za vašo hrbtenico. Mišice, vajene sedenja v klasičnih, nizkih stolih, bodo povsem prebujene v privzdignjeni drži visokega stola, udoben, spuščen položaj nog pa bo poskrbel, da se vaše medenične vezi in sklepi popolnoma sprostijo.
Čeprav se klasični jedilni stoli na prvi pogled morda zdijo boljša rešitev za zagotavljanje opore za hrbet, obstaja več razlogov, zakaj barski stol dejansko pripomorejo k boljši drži. Le-ti namreč spodbujajo hrbet v nevtralen položaj in usmerjajo stegna v bolj naraven, nekoliko spuščen položaj. Povprečen pisarniški delavec za svojo mizo uporablja tradicionalen pisarniški stol in po dolgih urah občuti bolečine v spodnjem delu hrbta, pa naj bo stol še tako ergonomsko oblikovan. Nič čudnega, saj večina stolov – pisarniških ali jedilnih – hrbtenico usmerja v raven položaj, ki je manj naraven.
Na barskem stolu lahko sedite v bolj naravnem sedečem položaju s hrbtenico, ukrivljeno v naravni vijugi črke S. Noge, še posebej stegna, se pri sedenju nagnejo navzdol, kar spodbuja medenico in spodnji del hrbta v bolj nevtralen položaj, odsotnost prekomerne opore pa spodbuja t. i. 'aktivno sedenje', ki krepi hrbtne mišice in osrednje mišice trupa.
Od kod pravzaprav ideja barskih stolov?
Težko je natančno določiti, kdaj in kje je bil barski stol izumljen, vendar je najbolj verjetna razlaga ta, da se je razvil iz klopi, prisotnih že v kameni dobi. Prvi ohranjeni kosi pohištva, po višini in strukturi podobni temu, kar danes poznamo kot barski stol, pa prihajajo iz starega Egipta. Tovrstne visoke stole so obrtniki med delom uporabljali kot skromno podporo, medtem ko je bila uporaba nizkih stolov običajno rezervirana za višji družbeni sloj.
Takšna ločnica se je ohranila vse do renesanse, ko je visok stol postal priljubljena površina za italijanske umetnike, ki so ga pričeli krasiti in bogatiti z intarzijami in rezbarijami. Medtem, ko so tako okrašeni sedeži krasili tudi domove premožnih, so preproste različice visokega stola še vedno veljale za zelo neudoben, preprost sedež. Zanimivo je, da so v času, ko so bili prestoli na splošno najprimernejša oblika sedenja za kraljeve osebe po vsej Aziji, Bližnjem Vzhodu in Evropi, so v nekaterih afriških kraljestvih namesto prestolov uporabljali visoke stole, kakršen je t. i. Zlati stolček Ashanti v Gani.
Med vladavino Ludvika XXIV. v Franciji, kjer so se služkinje usedle na visoke stole, da bi služile plemičem na dvoru, so bili gravirani, barvani in okrašeni stoli prava likovna umetnost za premožne in se počasi pričeli otresati razredne stigme. Visoki stoli so postali vse bolj udobni, z nasloni in oblazinjeni s prevlekami iz blaga ali usnja ter se razvili v oblikah in udobju. Kmalu zatem so našli svoje mesto ob visokih pultih klubskih sob in barov. Prvotno so bili izdelani izključno iz lesa, kot večina drugih stolov, a je industrijska revolucija pripomogla k skokoviti širitvi ponudbe barskih stolov in močno povečala povpraševanje ter priljubljenost teh izvrstnih sedal. Za dobršen del 20. stoletja so se barski stoli nato umaknili iz domačega okolja v lokale in gostilne. Pojav 'zajtrkovalnice' v domačih kuhinjah je šele v zadnjih desetletjih privedel do vrnitve barskih stolčkov tudi med domače stene.