Nobeden izmed izdelkov naj ne bi prišel do potrošnika, pravijo na ministrstvu za zdravje in se sklicujejo na sporočilo hitrega sistema za obveščanje za živila in krmo RASFF. Foto: Reuters
Nobeden izmed izdelkov naj ne bi prišel do potrošnika, pravijo na ministrstvu za zdravje in se sklicujejo na sporočilo hitrega sistema za obveščanje za živila in krmo RASFF. Foto: Reuters
Najvišje koncentracije dioksinov najdemo v živilih živalskega izvora, kot so mleko, meso, jajca, ribe. Foto: MMC RTV SLO

Pojasnili so nam, da uradno o zdravstveni oporečnosti sira niso bili obveščeni, so pa prek hitrega obveščanja za živila in krmo RASFF izvedeli, da so v italijanski pokrajini Kampanja izvedli poostren nadzor nad vsebnostjo dioksina na farmah in v okolju. Pri tem RASFF poudarja, da naj ne bi nobeden izmed izdelkov prišel do končnega porabnika.

Če se dioksin pojavi, bodo ukrepali
Na Ministrstvu za zdravje še dodajajo, da za zdaj še niso prejeli nobenega sporočila, da bi bila mocarela z dioksinom na prodaj tudi v Sloveniji, bodo pa vseeno izvajali poostren nadzor. "Če bomo od pristojnih oblasti Italije ali prek RASFF-a prejeli kakršno koli obvestilo, bi o tem takoj obvestili potrošnike in poskrbeli, da bi bilo zdravju škodljivo živilo nemudoma umaknjeno," pravijo na ministrstvu.

Kaj so dioksini?
O tem, kaj sploh je dioksin smo se pozanimali na Inštitutu za varovanje zdravja, kjer so nam pojasnili, da so dioksini halogenirane organske spojine s podobnimi kemičnimi in biološkimi značilnostmi. Razgrajujejo se zelo počasi in so razvrščeni med dvanajst za okolje najbolj škodljivih obstojnih organskih onesnaževalcev. Dioksini so prisotni vsepovsod: najdemo jih v zemlji, zraku in vodi.

Najvišje koncentracije v mleku, mesu, jajcih
Najvišje koncentracije teh snovi zasledimo blizu prometnih ali industrijskih središč. Rastline jih vsrkavajo iz onesnaženega zraka oziroma prek korenin iz onesnažene zemlje ali vode. Rastlinojede živali jih vsrkavajo iz onesnaženih rastlin itd. Ker se dioksini kopičijo v maščobi, se njihove najvišje koncentracije ugotavljajo v živilih živalskega izvora (mleko, meso, jajca, ribe).

T. K.