Postelje so sveže preoblečene. Natakarji so pogrnili mizice v preddverju. Kuharji pripravljajo mesne kroglice v paradižnikovi omaki ... Hotel brez imena in brez gostov, a s kar 60 sobami, številnim osebjem - in neverjetno preteklostjo. Njegovo odprtje 10. maja 1967 je bilo veličastno. Udeležil se ga je pokojni jordanski kralj Husein - Vzhodni Jeruzalem in Zahodni breg sta bila takrat pod Jordanijo -, 18 kuharjev je streglo 300 gostom, mize pa so se šibile pod preobilico hrane.
"Samo lepe sanje"
"Hotel naj bi bil naložba za prihodnost," razlaga direktor hotela Masri Tamimi. Z dobičkom od množice gostov naj bi se tako financirala zasebna poklicna šola, na kateri bi se palestinska in jordanska mladina učili hotelirstva. Šola po zaslugi nemške razvojne pomoči obstaja še danes, medtem ko je bilo sanj o uspešnem hotelu konec že po mesecu dni.
Začela se je namreč t. i. šestdnevna vojna med Izraelom na eni strani in Egiptom, Jordanijo in Savdsko Arabijo na drugi strani. Po izraaelski okupaciji Vzhodnega Jeruzalema na bližnjem letališču pač niso več pristajali arabski poslovneži in turisti, kot je sprva računal lastnik hotela. Direktor hotela Tamimi je želel zato razkošne hotelske sobe spremeniti v prenočišča za manj premožne goste.
"Toda to so bile le lepe sanje," pojasni Tamimi. Prva ovira je bil denar, saj je Izrael zahteval plačilo visokih davkov. Dokončno pa je sanje pokopal zid, ki ga je na Zahodnem bregu začel graditi Izrael. Zid je namreč hotel in šolo odrezal od palestinskega zaledja in iz njiju naredil zadnji palestinski utrdbi sredi izraelske industrijske cone.
Kakovostno osebje za boljše čase
A od prvotnega projekta vendarle ni ostal zgolj veličasten pogled s terase na strehi hotela. Lastnik je namreč štirinadstropno poslopje spremenil v "učni hotel", v katerem se trenutno 54 mladih Palestincev, samih moških, uči umetnosti dobrega hotelirstva.
"Ponuditi moramo dobro uslugo in kakovostno hrano," poudarja glavni učitelj Anvar al Šamasnoa in dodaja: "Turisti se bodo vračali le, če bo kakovost prava." In tako kuharji sami sebi kuhajo mesne kroglice, postelje so vsak dan skrbno postlane, v preddverju se strežeta čaj in pecivo, receptor pa vadi širok nasmeh za obdobje, ko bo delal v "pravem" hotelu.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje