Nasadi agave so značilni za sušne predele Mehike. Foto: EPA
Nasadi agave so značilni za sušne predele Mehike. Foto: EPA
Postopek destilacije uniči zdravilne sestavine agave. Foto: EPA

Bodičasto agavo v suhih predelih Mehike pridelujejo že tisočletja in ima v tamkajšnjem prostoru izrazit kulturni in mitološki pomen.

Bodičasto agavo v suhih predelih Mehike pridelujejo že tisočletja in ima v tamkajšnjem prostoru izrazit kulturni in mitološki pomen. Sedaj pa poleg njene tradicionalne vloge znanstveniki odkrivajo tudi druge koristne lastnosti.

Rastlina vsebuje snovi, med njimi inulin, ki znižujejo nivo holesterola v krvi in pri živalih pospešujejo absorbcijo maščob.

Novo odkritje bo zelo verjetno povzročilo močno porast povpraševanja po agavi, kar bo mehiškim kmetom močno koristilo, saj je v zadnjih letih cena rastline padla.

Južnoameriško rastlino je sicer najbolj poznana kot surovina za alkolholo pijačo tekila. Na žalost ljubiteljev pijače pa se zdravilni učinki agave izničijo v postopku destilacije.