Kuharji so spoznavali češke kuharske posebnosti. Foto: EPA
Kuharji so spoznavali češke kuharske posebnosti. Foto: EPA
Že 28. srečanje je gostila Praga. Foto: EPA

Kuharji, ki skrbijo za gurmanske užitke državnikov, so se prvič zbrali leta 1977, pobudnik srečanja pa je bil Gilles Bragard. Ta je opazil, da se kuharji med seboj sploh ne poznajo, zato je organiziral srečanje, od takrat pa se člani kluba srečujejo vsako leto v drugi državi in spoznavajo njene kuharske posebnosti.

Omejen vstop v klub
Član prestižnega kluba lahko kuhar postane, le če je glavni kuhar predsednika neke države, kar pomeni, da je iz ene države lahko samo en kuhar. Izjema je le Kitajska, od koder prihajata dva kuharja.

Začetnik srečanj Bragard je povedal, da imajo glavni kuharji izredno pomembno vlogo v diplomaciji, in poudaril, da politika ljudi ločuje, dobra hrana pa združuje.

Srečanja v Pragi so se med drugim udeležili tudi glavni kuharji britanske kraljice Elizabete II., južnoafriškega predsednika Thaba Mbekija in indijskega premiera Manmohana Singa.