Pri delanju oziroma mešanju koktajlov so potrebne izkušnje, a obstajajo tudi povsem preprosti recepti, ki se jih lahko loti vsak. Foto: EPA
Pri delanju oziroma mešanju koktajlov so potrebne izkušnje, a obstajajo tudi povsem preprosti recepti, ki se jih lahko loti vsak. Foto: EPA
Koktajli
Poleti se v koktajlih v kombinaciji z ledom uporablja veliko svežega južnega sadja. Foto: EPA
Koktajli
Za koktajle lahko uporabimo tudi povsem običajne kozarce, ki jih najdemo v vsaki kuhinji. Foto: EPA
Pivski koktajl
T. i. "boilermaker" (slovensko kotlar), je koktajl, pri katerem sta glavni sestavini pol litra piva in šilce žganja, ki ga potopimo v kozarec s pivom. Odtod tudi drugo ime "podmornica".
Koktajli
Poleg samih sestavin in priprave, je pri koktajlih zelo pomembna tudi dekoracija. Foto: EPA
Koktajl
Različni koktajli so namenjeni za različne priložnosti. Foto: EPA

Za poletje so značilni številni izvrstni koktajli, v katerih poleg različnih pijač ne manjka niti veliko svežega sadja. Skoraj povsod je obvezen led, ki koktajl v času vročih temperatur vsaj nekaj časa drži "pri življenju". Vse skupaj se močno spremeni jeseni, ki sicer ponudi z mladim vinom in sadnimi sokovi, a ljubitelji koktajlov, kot sta "mojito" in "pina colada", ostanejo prikrajšani.

Kljub temu obstaja tudi nekaj koktajlov s spravim "jesenskim okusom", s katerimi lahko svoje goste razveselite v teh dneh - mi vam ponujamo nekaj receptov.

Amber Nectar
30 ml breskovega žganja
30 ml žganja iz javorjevega sirupa (priporočeno Macallan Amber Liqueur)
1 dl šampanjca
1 kocka rjavega sladkorja

Ta koktajl so prvič ponudili v baru American Bar v londonskem hotelu Savoy, ponudite pa ga lahko kot aperitiv pred večerjo. Priprava je zelo preprosta: v kozarec s kocko rjavega sladkorja nalijete breskovo žganje in žganje iz javorjega sirupa, nato pa prilijete še šampanjec. Žganje iz javorjega sirupa lahko pripravite tudi sami - v steklenico vlijete pol sirupa in enako količino viskija, nato vse skupaj postavite za dva tedna v temen prostor ali hladilnik, steklenico pa vsak dan pretresete.

Whiskey Mac
50 ml viskija Scotch
50 ml ingverjevega vina

To je koktajl, primeren za celotno jesen. Zanimivo pri njem je to, da ga lahko ponudite vročega ali hladnega (prilijete mu 2 dl vroče ali hladne vode ali ga postrežete z ledom).

Boiler Maker
50 ml (ameriškega) bourbona
5 dl piva

Ta koktajl je primeren za vse tiste ljubitelje koktajlov in piva, ki v teh dneh uživajo v prenosih nogometnih tekem. Če se zaradi zmage domačega moštva obeta pravo rajanje, lahko v pollitrskem kozarcu odpijete malo piva, vanj pa potopite šilce bourbona. Namesto tega lahko v tej "podmornici" uporabite tudi navadni viski, konjak ali "stock", vodko ali tekilo, če ni drugega, bo dober tudi domače žganje.

Cider Cup
20 ml maraskina
20 ml pomarančnega Curaçaa
40 ml vinjaka
5 dl jabolčnega soka

Jesen je tudi čas za stiskanje jabolk, s katerim dobimo sok, ki ga prekuhamo, da se ne skisa. Poleg tega, da je odlična samostojna pijača, lahko služi tudi kot osnova prav tako odličnemu koktajlu, v katerem se znajdejo še vinjak, pomarančni Curaçao in maraskino.

The Vermont
85 ml viskija (priporočeno Glenfiddich Solera)
nekaj koščkov igverja
1 dl javorjevega sirupa

The Vermont je pravi škotski koktajl, sicer zelo močan. V kozarec damo namreč skoraj deciliter viskija, ki ga prelijemo z mešanico na koščke narezanega ingverja in javorjevega sirupa, ki v svetu koktajlov postaja vse pogosteje uporabljena sestavina.

Amaretto Sour
40 ml amaretta
30 ml svežega limoninega soka
15 ml sirupa
sneg iz beljaka

Amaretto pomeni v italijanščini "nekoliko grenak" oziroma "grenkast", zato je ta koktajl najprimernejši za tiste, ki imajo radi to vrsto okusa. Seveda ni to čista grenčico, za kar poskrbita limonin sok in zelo sladek sirup (kateri koli, po okusu). Sneg iz beljakov dodamo predvsem zaradi videza, saj je s tem koktajl videti "zapeljivo penast".

The Corpse Reviver II
20 ml gina
20 ml triple sec-likerja Cointreau
20 ml aperitivnega vina Lillet Blanc
20 ml limoninega soka
kapljica absinta

The Corpse Reviver II ali po slovensko "obuditelj trupel" je še en izjemno močan koktajl, ki je že brez dodanega pelinovega absinta pošten zalogaj. Verjetno od tod tudi "samo kapljica" ...

The Sandbagger
zelo zrela sliva
10 ml triple sec-likerja Cointreau
1,5 dl sakeja
nekaj kapljic grenkega likerja (npr. pelinkovca)
pol žlice sladkorja

Sezona sliv je pri nas sicer že končana, a če jih lahko kupite v trgovini, lahko pripravite odličen koktajl, katerega ime v slovenščini dobesedno pomeni "jadrnica z vrečami peska kot balastom". Slivo, ki mora biti obvezno zelo zrela, najprej celo vržete v kozarec in jo krepko pretlačite ali jo že prej narežete na košče, stresete v kozarec, nato pa pretlačite. Dodajte nekaj ledu, sladkor, nekaj grenčice in mešajte, dokler se led nekoliko ne stali. Nato dodajte Cointreau in sake.