Kanada, vrtnica, paradajzarca in štajerski ovčji nos – imena nekaterih sort jabolk so resda nenavadna, a so prav te vrste letos zelo razveselile sadjarje. Na območju novomeškega Kmetijskega zavoda, ki pokriva Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, se lahko pohvalijo z obilno letino. "Letina je zelo bogata. Kljub suši nam je narava dala veliko," je povedala Polona Vratar iz turističnoinformacijskega centra Dolenjske Toplice, v katerem imajo jabolka svoj praznik. K uporabi in predelavi tega sadja, ki mu stroka pripisuje koristne učinke, spodbujajo tudi v novomeškem Kmetijsko-gozdarskem zavodu. Če v rokah držimo zeleno jabolko, je to najverjetneje sadež iz intenzivnega nasada, če pa je nekoliko bolj rjavkasto, se bomo posladkali z jabolkom iz travniškega nasada, je razložila Katja Jakljevič.
Gospodinje iz Dolenjskih Toplic pravijo, da je jeseni jabolčni zavitek obvezna sladica: "Jabolčni zavitek oziroma štrudelj je prisoten skoraj vsako nedeljo za sladico po nedeljskem kosilu. Mlajše generacije se navdušujejo nad raznimi drugimi pecivi, kot so pite," pojasni Metka Zupančič iz Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice. Kar so gospodinje spekle, je takoj pošlo. Največ pozornosti je pritegnila okrašena pita, ki je bila prava mojstrovina.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje