Uporaba antibiotikov v kmetijstvu je po mnenju Marjane Peterman z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) prvi dejavnik, ki povzroča odpornost. Kar okoli polovica antibiotikov, proizvedenih na svetu, se namreč porabi v kmetijstvu, po nekaterih podatkih pa se bo do leta 2030 uporaba antibiotikov v kmetijstvu povečala za 66 odstotkov, glede na količino, porabljeno leta 2010. Slovenija je sicer po prodaji antibiotikov v kmetijstvu krepko pod evropskim povprečjem, za njo so samo še Švedska, Islandija in Norveška.
Vendar uvozimo veliko mesa, predvsem iz sosednjih držav, kjer pa je uporaba antibiotikov veliko večja. Iz Madžarske na primer uvozimo kar 75 odstotkov svinjine in prav Madžarska je po porabi antibiotikov v samem vrhu. Slovenija proda 22 enot antibiotikov za uporabo v živinoreji, Madžarska 230 enot, Avstrija 57 enot, Italija pa 302 enoti.
Nevarne in razširjene bakterije so že odporne
V EU-ju je sicer prepovedana prodaja mesa, ki vsebuje antibiotike, in kljub prepovedi uporabe majhnih količin antibiotikov v krmi, ki je bila do leta 2006 praksa v evropskem kmetijstvu, je preventivna uporaba ohlapno določena, dodajajo na ZPS-ju. Preventivno se namreč lahko zdravi celotna čreda piščancev, čeprav se sumi na obolenje le enega. Veterinar odmeri antibiotik v vodo in krmo za celotno čredo, čeprav obstaja le sum okužbe v okolici oz. v hlevu.
"Antibiotiki tako pridejo tudi v vodo in razširjenost je vedno večja," je na novinarski konferenci pojasnila Petermanova. Po njihovem mnenju je zastrašujoče to, da so najbolj običajne patogene bakterije - salmonela, kampilobakter, E. coli in seveda stafilokoki ter streptokoki - že odporne proti antibiotikom. "Prisotne so v surovem mesu in se ob neustreznem ravnanju s surovim mesom lahko prenašajo na človeka in lahko povzročijo okužbe pri človeku," pravijo, sklicujoč se na WHO, na ZPS-ju.
Ukrepi le za ameriški trg
Potrošniške organizacije se tako zavzemajo za popolno prepoved uporabe antibiotikov tako v prireji kot za preventivo. Zato bodo letos dejavnosti okrepili prav na tem področju.
V sklopu teh dejavnosti so že pozvale velike prehrambne verige, kot so McDonalds, Subway, KFC, naj prenehajo kupovati meso živali, pri prireji katerih so bili uporabljeni antibiotiki, ki se uporabljajo v človeški medicini, in s tem pomembno prispevajo k zajezitvi težave odpornosti antibiotikov. Prvi je navedel, da se bo zavezal k temu pri piščancih, a samo za kupce v ZDA in Kanadi. Subway naj bi od leta 2019 ponujal takega piščanca, od leta 2025 pa tudi goveje meso, a tudi zgolj v ZDA.
V Evropi vsako leto zaradi okužb z bakterijami, odpornimi proti antibiotikom, umre okoli 25.000 ljudi.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje