"Če upoštevamo, da je stališče vseh najuglednejših in največjih prehranskih organizacij v svetu tako, da meso in živila živalskega izvora v prehrani človeka danes niso potrebna, to pomeni, da je odločitev za njihovo uživanje v celoti prostovoljna odločitev posameznika," je v spletnem klepetu na temo veganske in vegetarijanske prehrane še dejal Čenčur in dodal, da je bila njegova odločitev za vegantvo tako predvsem etične narave.
Na vprašanje, ali je hrana, namenjena vegetarijanscem v Sloveniji dovolj kakovostna, pa odgovarja, da sploh ni nujno, da vegetarijanci jedo neko posebno hrano, ki je pripravljena samo za njih. "To je marketing, biznis," poudarja in dodaja, da nadomestki mesa v resnici sploh niso nuji. "Rastlinska hrana na sploh je lahko bolj ali manj kakovostna. Vendar je tudi manj kakovostna zelenjava na daljši rok manj škodljiva kot meso, predvsem pa mesni izdelki," je prepričan.
Čenčur, ki pravi, da že več kot 15 let kot samostojni raziskovalec prehrane proučuje objektivne znanstvene podatke o vplivu prehrane na človeško zdravje, ob tem zatrjuje, da se prehod na vegansko prerano v človekovem telesu odrazi zelo hitro: "V zelo kratkem času lahko pričakuje znižan krvni tlak, zmanjšanje holesterola, uravnavanje krvnega sladkorja. Tako pravijo praktično vse raziskave. Kasnejši efekti pa so manjša možnost za raka, bolezni srca in ožilja, diabetes tipa 2, izguba telesne teže (če je ta prekomerna) ..."
Prihodnji teden bomo v spletni klepetalnici MMC-ja na to temo gostili tudi strokovnjakinjo z Inštituta za varovanje zdravja RS-a, prof. dr. Cirilo Hlastan Ribič, ki bo predstavila svoj pogled na zdravo prehrano, tudi na vegetarijanstvo.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje