
Nizozemski inštitut za javno zdravje je opozorilo prebivalcem izdal, potem ko so na Nizozemskem na več kot polovici od 60 izbranih lokacij po državi v jajcih domačih kokoši odkrili visoke ravni kemikalij PFAS. Koncentracije so bile tako velike, da že manj kot eno jajce na teden presega varen vnos teh snovi, so izsledke z Nizozemske v sporočilu za javnost povzeli v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).
Čeprav gre za raziskavo iz tujine, odpira vprašanja tudi v Slovenji, so prepričani. Zavedajo se, da se obremenjenost okolja s kemikalijami PFAS med državami razlikuje in zato rezultatov z Nizozemske ni mogoče neposredno prenesti na slovenske razmere. A previdnost ni odveč, "saj je lahko tudi naša hrana izpostavljena onesnaževalom, če je pridelana ali predelana v okolju, kjer so prisotne kemikalije PFAS".
"S preprostimi ukrepi je možno tveganje bistveno zmanjšati"
Tistim, ki imajo kokoši v okolju, kjer obstaja možnost onesnaženosti tal, na primer v bližini industrijskih ali nekdanjih vojaških območij, odsvetujejo uživanje jajc iz lastne reje brez predhodnih meritev.
Čeprav se PFAS-u danes skorajda ni mogoče popolnoma izogniti, pa je mogoče z nekaj preprostimi ukrepi tveganje bistveno zmanjšati, so zapisali v zvezi. ZPS svetuje uživanje raznolike prehrane, redno čiščenje notranjih prostorov, saj se PFAS veže na hišni prah, ki ga lahko nehote vdihnemo ali zaužijemo, izogibanje uporabi impregnacijskih sredstev v pršilu in previdnost pri uporabi posode s premazom proti sprijemanju. "Ne pregrevajte je in je ne uporabljajte, če je premaz poškodovan," so pozvali.
Med ukrepi so omenili tudi umivanje rok pred jedjo, ki je "preprost, a učinkovit način za zmanjšanje vnosa škodljivih snovi", ter izbiro izdelkov, za katere proizvajalec jamči, da ne vsebujejo PFAS-a. "Pri tekstilu, kuhinjskih pripomočkih in embalaži bodite pozorni na certifikate, kot so Ecolabel, ÖKO-TEX ali GOTS. Ti pogosto vključujejo merila, ki omejujejo ali prepovedujejo uporabo kemikalij PFAS," so dodali.
Kaj so kemikalije PFAS?
PFAS so umetno ustvarjene kemikalije, znane po svoji izjemni obstojnosti. V okolju se zelo počasi razgrajujejo, zato se sčasoma kopičijo v vodi, zraku, hrani in tudi v človeškem telesu. Pogosto jih najdemo v vsakdanjih izdelkih, kot so kuhinjske posode s premazom proti sprijemanju, vodoodporna oblačila in tekstil, embalaža za hitro prehrano in nekateri kozmetični izdelki.
V telo vstopajo predvsem s hrano in pitno vodo, z vdihavanjem prahu in ob stiku s predmeti, ki jih vsebujejo. Ko se enkrat znajdejo v telesu, jih je zelo težko odstraniti.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje