Kakavova zrna so surovina za številne priljubljene izdelke. Foto: EPA
Kakavova zrna so surovina za številne priljubljene izdelke. Foto: EPA

Ameriški znanstveniki namreč pričenjajo petletni projekt, med katerim bodo analizirali genom kakavovega zrna. Sponzorirala ga bo družba Mars Inc., proizvajalka znanih čokoladic Mars, Twix, Milky Way, Snickers in drugih.

Bolezni, ki prizadenejo kakavovec, kmete stanejo okoli 700 milijonov dolarjev. Znanstveniki bodo skušali ugotoviti, kako bi napravili drevesa odpornejša, preučevali pa bodo tudi številne druge lastnosti kakava, denimo okus. Ko bo genom dešifriran, se bodo projekta lotili še proizvajalci čokolade, ki jih bo seveda posebej zanimal gen, odgovoren za okus.

Ugotovitev pa se bodo nedvomno najbolj razveselili afriški kmetje, ki pridelajo 70 odstotkov kakava na svetu. Znanstveniki upajo, da jih bodo lahko poučili o tem, katere vrste dreves so najbolj primerne za kakšno zemljo in kako se uspešneje boriti proti suši, da bi tako povečali količino pridelka.