K dvigu ravni HDL-ja (dobrega holesterola) naj bi prispevalo celo zmerno uživanje kečapa. Znanstveniki so to dokazali tako, da so prostovoljce, 16 moških in pet žensk, starih od 20 do 49 let, za tri tedne podvrgli preizkusu prehranjevanja brez paradižnika, nato pa so jim vsak dan začeli v obroke dodajati po 30 gramov kečapa ali 400 mililitrov paradižnikovega soka.
Izvidi so bili presenetljivi. Raven holesterola je namreč udeležencem poskusa padla za šest odstotkov, raven LDL-a (slabega, škodljivega holesterola) pa celo za 13 odstotkov.
Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, finski raziskovalci poudarjajo še, da zmerno uživanje paradižnikovega soka in kečapa prek boja zoper holesterol prispeva k izogibanju težavam s srcem.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje