Kmetje, ki so lani prodajali na živilske trge so se morali sprijazniti z desetino nižjimi cenami. Foto: EPA
Kmetje, ki so lani prodajali na živilske trge so se morali sprijazniti z desetino nižjimi cenami. Foto: EPA

Vrednost prodanega sadja je lani znašala 2,86 milijona evrov, je na svoji spletni strani objavil Surs. Vrednost zelenjadnic, fižola v zrnju in krompirja pa se je znižala za 9,3 odstotka, na 6,9 milijona evrov. A nekateri kmetijski izdelki so se tudi podražili. Vrednost prodanega mleka in mlečnih izdelkov se je povečala za 4,3 odstotka, na 849.000 evrov, vrednost perutnine in jajc pa se je zvišala za 6,6 odstotka, na 1,06 milijona evrov.
Tudi vrednost fižola v zrnju, ki so ga zasebni pridelovalci prodali lani na živilskih trgih, je bila šest odstotkov višja, vrednost prodanega krompirja pa za 13 odstotkov nižja kot v letu 2011.

Najslabše se je pisalo zeleni solati, saj se je njena prodajna vrednost zmanjšala za 16 odstotkov, belemu zelju (osem odstotkov) in čebuli (16 odstotkov). Dražje pa so lahko pridelovalci prodali česen in korenček, in sicer za 15 odstotkov oz. za odstotek.
Tudi vrednost lani na živilskih trgih prodanih jabolk in orehovih jedrc je bila višja kot prejšnje leto, jabolk za skoraj pet odstotkov, orehovih jedrc pa za 11 odstotkov. Vrednost prodanih hrušk in češenj je bila nižja kot prejšnje leto, in sicer hrušk za 19 odstotkov, češenj pa skoraj za polovico.