Lepo septembrsko vreme je bilo kot naročeno za boljše zorenje grozdja. Foto: EPA
Lepo septembrsko vreme je bilo kot naročeno za boljše zorenje grozdja. Foto: EPA

Pred enologi je zdaj poseben izziv, kajti letnik grozdja s takimi značilnostmi se pojavi le redkokdaj v karieri.

Silvan Peršolja, direktor vinske kleti v Brdih
Kmete seveda najbolj zanima odkupna cena, ki se jim zdi glede na vloženi trud velikokrat prenizka. Foto: EPA

Letina naj bi bila količinsko bolj skromna, a je primerno avgustovsko in septembrsko vreme poskrbelo za rekordno visoke sladkorne stopnje in ugodna razmerja kislin. V Brdih izstopata rebula in sauvignonasse, kot se zdaj imenuje furlanski tokaj, na Vipavskem pa izstopajo pinela, zelen in barbera.

V kleti Goriška brda so odkupili 6.800 ton grozdja, kar je polovica normalno pričakovanih količin. Združujejo sicer 640 zadružnikov, v povprečju pa ti dobijo 100 tolarjev za kilogram oziroma z razponom med 44 in 210 tolarji za kilogram.

Načrtno zmanjševanje količine
Direktor briške vinske kleti Silvan Peršolja meni, da je letošna dobra letina posledica integrirane pridelave grozdja in načrtnega zmanjševanja pridelka na hektar. Glede mošta je vodja vinske kleti Vinko Mikulin dejal, da ga je manj, a da je mogoče zaznati bogato aromo zrelega sadja, polnost okusa in močno strukturo.

V Vipavi odkupili malo več
V Agroind Vipava 1984 so odkupili 8.000 ton, povprečna cena za kilogram pa tu še ni znana, bo pa ta glede na kakovost grozdja nihala med 40 in 190 tolarji za kilogram. Količinsko so odkupili za četrtino manj kot lani, a je sladkorna stopnja za 15 odstotkov višja, pojasnjuje direktor vipavske kleti Joško Ambrožič.

Večje povpraševanje po kakovosti
V Agroindu so letos odkupovali ločeno in tako tudi predelali grozdje najvišje kakovosti. Ambrožič pojasnjuje, da trendi na visokih trgih kažejo, da kupci največ povprašujejo po posebnostih, kot so avtohtone sorte in vina. Tudi v Brdih opažajo porast povpraševanja po kakovostnih vinih, v tujino pa želijo izvoziti 40 odstotkov proizvodnje.

Pred enologi je zdaj poseben izziv, kajti letnik grozdja s takimi značilnostmi se pojavi le redkokdaj v karieri.

Silvan Peršolja, direktor vinske kleti v Brdih