ZPS je analiziral 12 že oblikovanih izdelkov in en vzorec mase za čevapčiče in pleskavice, kupljen pri mesarju. Vsi analizirani izdelki so vsebovali od 1,6 do 2,1 grama soli na 100 gramov izdelka. S tem so si prislužili rdečo oznako ZPS-ja, ki kupce opozarja, da je izdelek za prehrano primeren le enkrat ali dvakrat na mesec, je povedala strokovnjakinja za prehrano pri ZPS-ju Marjana Peterman.
Na senzoričnem testiranju "padel" en vzorec
Vseh 12 vzorcev predpakiranega oblikovanega mletega mesa je prestalo senzorično testiranje, medtem ko vzorec mletega začinjenega mesa za čevapčiče (Tuš Planet Kranj) ni dobil pozitivne ocene. S senzorično oceno odlično so bili ocenjeni perutninski čevapčiči AIA, ki pa so od vseh vzorcev vsebovali največ maščob, in sicer več kot 20 gramov na 100 gramov izdelka. Najmanj maščob je vsebovala pleskavica anton (Meso Kamnik), in sicer 8,9 grama na 100 gramov izdelka. Je pa ta pleskavica vsebovala največ soli (2,1 grama na 100 gramov izdelka).
Po senzorični oceni izdelku AIA z oceno zelo dobre kakovosti sledijo piknik krožnik pleskavica (Spar), pleskavica anton, puranja pleskavica (Perutnina Ptuj), sarajevski čevapčiči AVE in piknik krožnik čevapčiči (Spar). Oceno dobra kakovost so dobili čevapčiči Kras, sarajevska pleskavica AVE, čevapčiči mizica pogrni se (Mesnine dežele Kranjske) in čevapčiči Strašek. Sprejemljive kakovosti so bili čevapčiči dvojček (Spar) in čevapčiči Košaki, medtem ko vzorec mletega začinjenega mesa za čevapčiče (Tuš Planet Kranj), ki so ga kupili pri mesarju, na senzoričnem testu ni dobil pozitivne ocene.
A. Me.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje