Po jesenskih do 20 odstotnih podražitvah mesa so mesno predelovalna podjetja, med njimi Mip, Celjske mesnine in Meso Kamnik, svoje mesne izdelke za trgovce v decembru povišala še za 5 do10 odstotkov - in to kljub temu, da se v zadnjem obdobju odkupne cene živine ne povečujejo. Anton Zorc, direktor Mesa Kamnik, višine podražitev njihovih izdelkov do trgovca ne želi izdati, zatrjuje pa, da je podražitev prišlo zaradi preteklih stroškov.
Panvita je ena izmed redkih, ki mesnih izdelkov še ni podražila
Ena redkih, ki podražitev za zdaj ne napoveduje, je Skupina Panvita iz Murske Sobote. Glede na cene v prihodnjem letu pa je njen predsednik Dejan Židan za Radio Slovenija namignil, da dražitve mesa in mesnih izdelkov napovedujejo "vse evropske inštitucije proizvajalci, kupci".
Po lanski okrog 15-odstotni podražitvi mleka in mlečnih izdelkov novo, do 18-odstotno povišanje cen, za januar napovedujejo vse slovenske mlekarne. Ivana Valjavec, predsednica GIZ-a Mleko edini in glavni razlog za višje cene vidi v dražji surovini in ostalih materialih, ki so potrebni za proizvodnjo mlečnih izdelkov.
Ne boj, mesarsko klanje!
"Med mlekarnami se za odkup surovega mleka na trgu ne bije boj, ampak mesarsko klanje," pa meni Bernarda Hlebič, direktorica Pomurskih mlekarn. Pojasnjuje tudi, da morajo, če hočejo obdržati dobavitelje surovega mleka, dvigovati odkupne cene. To se sicer zaradi naraščujočih potreb na vzhodnih trgih dogaja po vsej Evropi, res pa je, da se povečujejo tudi stroški pri kmetih, dodaja Hlebičeva.
Kot omenjeno, naj bi se v novem letu izrazito, celo do 50 odstotkov, podražile tudi testenine
Napovedi glede spomladanske umiritve cen so različne, besede evropske komisarke za kmetijstvo Mariann Fischer Boel pa povedo veliko: "Obdobje poceni hrane je mimo."
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje