V vipavskem Agroindu so prevzeli 7, 3 milijo na kilogramov grozdja, kar je za 20 odstotkov manj kot v minulem letu, zato pa so zelo zadovoljni s kakovostjo letošnje letine, ki ima visoke sladkorne stopnje in ravno pravšnjo stopnjo kislin.
Po besedah Gorana Jakina, vodje svetovalne službe v Vinski kleti Goriška Brda so z letošnjo trgatvijo zelo zadovoljni saj je bilo v dneh pred začetkom trgatve ravno dovolj padavin, da si je trta nekoliko opomogla od suše.
Jakin je povedal, da so prevzeli od 25 do 30 odstotkov manj grozdja kot lani. Zaradi škode, ki sta jo povzročili toča in suša, je količinski izpad v nekaterih vinogradih tudi 50-odstoten, kjer so imeli z vremenom več sreče, pa je količina enaka lanski. Razmerje med belimi in rdečimi sortami ostaja takšno kot vsako leto, in sicer 75 proti 25 v prid belim sortam. Natančnejši podatki o letošnji količini prevzetega grozdja bodo znani, ko bo trgatev zaključena, kakovost letošnjega letnika pa bo zelo dobra zaradi visokih sladkornih stopenj, pa tudi zato, ker so se letos prvič odločili grozdje ločevati že v vinogradih, kar pomeni, da so že med trganjem zdrave
grozde ločili od poškodovanih.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje