Trem zdaj rumenim regijam, kjer so bile terase gostinskih lokalov lahko že odprte, se je pridružilo še devet regij, ki se po epidemioloških razmerah uvrščajo na oranžni seznam – podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in gorenjska.
Lepo vreme je na terase in vrtove gostinskih lokalov privabilo številne goste, tudi v središču Ljubljane. "Danes imam kar malo treme," je povedal eden od natakarjev v kavarni Zvezda in občutke ob strežbi po šestih mesecih zaprtja primerjal z zmenkom. Tudi med gosti opaža, da so na odprtje komaj čakali, nekaj časa so za mize celo stali v vrsti.
Pri strežbi v Zvezdi upoštevajo vse pogoje in navodila iz vladnih odlokov ter smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Večinoma so se ukrepov, kot so razkuževanje miz in nošenje mask, navadili že lani pred zadnjim zaprtjem, tokrat so le še nekoliko povečali razdaljo med mizami oz. stoli. Opažajo, da so se na nove zahteve navadili tudi gostje, ki jih na razkuževanje rok, vzdrževanje razdalje ali nošenje mask ob uporabi toaletnih prostorov praktično ni treba opozarjati.
V regijah, kjer so terase zadnji teden že bile odprte, manj navala
Manj navala je na kavarne in restavracije v osmih regijah, kjer so lahko bile terase odprte že v zadnjem tednu dni. V blejski kavarni Park, ki med drugim streže originalno blejsko kremno rezino, so pojasnili, da delo danes poteka brez težav. Njihove kapacitete so zasedene okoli polovično, gostje pa največ naročajo njihove tradicionalne sladice, v 90 odstotkih prav kremno rezino, uživajo pa tudi ob kavi.
Delo ves teden teče tudi že v Mariboru, kjer v tamkajšnji kavarni Rooster Coffee gostom strežejo tako hrano kot pijačo. Delo tudi pri njih poteka brez posebnosti, gostje pa so v času zaprtja, kot ocenjujejo, najbolj pogrešali uživanje na soncu.
V pomurski, goriški in obalno-kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, lahko gostinci od danes goste postrežejo tudi v notranjosti gostinskih obratov.
Kot je za Televizijo Slovenija poročal Dean Jelačin, so na Obali prišleki z vseh koncev Slovenije, ni jih pa ogromno, saj so hoteli in druge nastanitve še vedno zaprti. Gre predvsem za lastnike stanovanj in apartmajev, veliko je avtodomarjev, sprehajlcev, kolesarjev, proti slovenskim obmorskim krajem je bila gneča že v petek popoldne, nekaj pa tudi proti Hrvaški. Poleg gostinskih vrtov in teras so nekatere restavracije odprte tudi znotraj.
Nekatere restavracije ostajajo zaprte
V Gostilnici Ruj iz Dutovelj so pojasnili, da bodo to možnost izkoristili, a šele prihodnji teden, saj ponovni zagon dejavnosti zahteva določen čas.
Glede spoštovanja ukrepov – med drugim bodo morali gostje za obedovanje v restavraciji predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus oz. potrdilo o cepljenju ali prebolelosti – so navedli, da bodo postavljene pogoje upoštevali.
V Gostilni pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, ki se s kuharskim mojstrom Tomažem Kavčičem ponaša z Michelinovo zvezdico, so na drugi strani dejali, da za zdaj ostajajo zaprti in odločitve o tem, kdaj bodo znova postregli gostom, še niso sprejeli.
Med drugim se morajo šele odločiti, pod kakšnimi pogoji bodo sprejemali stranke, pa denimo tudi kakšen meni bodo ponudili. Po šestih mesecih zaprtja jim bodo vse priprave vzele okoli 14 dni, ocenjujejo.
Podobno velja za drugo z Michelinovo zvezdico nagrajeno restavracijo, Dam v Novi Gorici, v kateri goste razvaja kuharski mojster Uroš Fakuč. Tudi oni odločitve o morebitnem odprtju še niso sprejeli, tudi zato, ker je v zvezi s pogoji obratovanja še veliko odprtih vprašanj. Za zdaj bodo tako še naprej sprejemali zgolj poslovne goste.
Kritike "neživljenjskih določil"
V gostinskem sektorju so vladnega rahljanja protikoronskih ukrepov veseli. Kritični pa so do pogojev pri odpiranju notranjih prostorov gostinskih lokalov in nanje ne pristajajo, so povedali v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici.
V rumenih regijah lahko strežejo tudi v notranjosti lokalov, vendar lahko gostje vstopijo le, če imajo negativni izvid testa na novi koronavirus, dokazilo o prebolelosti ali o cepljenju.
Tako si tudi v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije želijo bolj življenjskih ukrepov, k čemur so prav tako pozvali vlado. Že ukrepi, ki veljajo za vrtove in terase, denimo trimetrska razdalja med mizami in 1,5-metrska razdalja med ljudmi za isto mizo, so po njihovem nesmiselni in neživljenjski.
Ne pozabite na zaščitne ukrepe
"V prihajajočih dneh, ko nas čaka tudi nekaj praznikov, bodo po dolgem času znova odprte terase lokalov. Prav tako gibanje ni več omejeno na regije. Vse to nas kot družbo navdaja z veseljem in optimizmom. Zdaj tudi vemo o virusu že veliko več, kako se prenaša in kateri so tisti potrebni zaščitni ukrepi, ki virusu preprečujejo širjenje," pa svarijo v Zdravniški zbornici Slovenije.
V zaprtih prostorih naj torej ljudje nosijo maske, vzdržujejo higieno rok in kašlja ter medsebojno razdaljo in poskrbijo za zračenje prostorov. Na zbornici svetujejo premislek glede potovanj v tujino, predvsem na območja s slabšo epidemiološko sliko. Po vrnitvi iz tujine pa priporočajo testiranje in, če je le mogoče, vsaj za nekaj dni osamitev in nato ponovno testiranje pred vrnitvijo v delovna okolja.
"Tako bomo zaščitili svoje bližnje, sodelavce in poskrbeli, da bo tudi po praznikih trend širjenja epidemije še naprej v upadanju, kar je naš skupni cilj in želja. Poleg tega pa bomo s tem poskrbeli tudi za ranljive skupine in vse tiste z večjim tveganjem, ki še čakajo na cepljenje in jih morebitna okužba lahko resno ogrozi," dodajajo v zbornici.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje