Nevarnost se je pojavila zaradi cvetenja škodljivih mikroalg na različnih delih vzdolž hrvaške obale. Te alge povzročajo nastajanje strupenih biotoksinov. Največ pozornosti, navajajo, je treba nameniti morskim jajcem, ki se hranijo s fitoplanktonskimi organizmi in tako biotoksine še bolj akumulirajo.
Ker so toksini odporni na visoke temperature, se jih ne da uničiti ne s kuhanjem ne s cvrtjem, zato kupcem priporočajo, da te organizme kupujejo in jedo le v trgovinah in restavracijah, ki imajo ustrezno dokumentacijo v skladu z zakonskimi določili o kakovosti hrane.
Simptomi odvisni od zaužitja
Simptomi zastrupitve so odvisni od količine zaužitih toksinov, obstajajo pa štiri oblike zastrupitve - nevrotoksična, paralizirajoča, diareična in zastrupitev, ki povzroči izgubo spomina.
Opozorilom se pridružujejo tudi veterinarji, ki priporočajo še pazljivost glede rib. Ti so z opozarjanjem začeli že v začetku marca, ko je začel veljati predpis, ki ne zahteva veterinarskih pregledov ribiških ladij, preden ti ujete živali pošljejo v prodajo. To omogoča, da ribiči sami zagotavljajo veterinarsko ustreznost. Od začetke veljave tega predpisa se je že pojavil primer zastrupitve z inčuni.
S. Z.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje