Ponekod v Sredozemlju, na primer pri kraju L'Estartit na Costa Bravi, pa se segreva celo s hitrostjo treh stopinj na sto let, so zapisali znanstveniki s španskega morskega raziskovalnega inštituta ICM-CSIC v raziskavi, objavljeni v reviji Journal of Marine Science and Engineering.
Izsledki raziskave temeljijo na analizi podatkov iz zadnjih 30 let, podatki pa so bili pridobljeni v vseh vodnih globinah.
Povečuje se tudi slanost Sredozemskega morja, ki je na primer višja od slanosti Atlantika, ker več vode izhlapi, kot se je vanj nateče iz rek, ki se izlivajo v Sredozemlje. Mešanje vode z Atlantikom je zelo omejeno, saj je Gibraltarska ožina zelo ozka.
Znanstveniki so tudi ugotovili, da se morska gladina v povprečju dvigne za približno 2,8 milimetra na leto. Pospešeno dvigovanje morske gladine je opaziti že od 90. let prejšnjega stoletja.
Druge raziskave kažejo, da povečanje temperature in slanosti vode ogroža biotsko raznovrstnost v Sredozemlju.
V toplejših vodah Sredozemlja je zdaj že skoraj tisoč tujerodnih vrst, ki se vsako leto širijo severneje in zahodneje ter izrinjajo domorodne vrste, je opozorila okoljevarstvena organizacija Svetovni sklad za naravo (WWF).
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje