Pastirji so namreč na pašo namesto vode jemali sirotko, ki jim je dala potrebno energijo in jih osvežila. Sirarsko oziroma albuminsko skuto so uporabljali v vsakodnevni prehrani. Še danes je v mnogih lokalnih jedeh s tega območja skuta, tako v slanih kot sladkih.
Dolina Soče se še danes reklamira tudi kot dolina sira in ponuja celo posebno tematsko turo, imenovano Tasty Cheese Tour, ki obiskovalce vabi po sirarskih poteh in na odkrivanje mlečnih planin v dolini Soče, ki vodijo v kraje, kot so Matajur, dolina Tolminke, planina Zaslap, Krnica ...
O sirarskem tečaju v Posočju je že leta 2005 v oddaji Slovenska kronika poročal tudi novinar Miloš Batistuta. Arhivski posnetek si lahko ogledate spodaj.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje