V osnovnih šolah in vrtcih se vsak tretji petek v novembru praznuje dan slovenske hrane. Tako se je ta odvijal danes, več kot 300.000 otrok, vzgojiteljev in učiteljev pa je že 11. leto dan začelo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Ta je kot vsako leto vključujeval kruh, maslo, med, mleko in jabolko. V preteklih letih so učenci in učenke zajtrkovali v jedilnici, kjer so zanje pripravili tudi različne prireditve in povabili goste, zaradi trenutnih razmer pa so letos zajtrk pojedli kar v učilnicah. Posledično minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki je poudaril pomembnost samooskrbe, ni zajtrkoval skupaj z otroki, ampak se je namesto tega srečal z vodstvom osnovne šole Šmarje – Sap.
S projektom želijo ozaveščati o pomenu rednega zajtrkovanja z lokalno, doma pridelano slovensko hrano, letos pa je bil poudarek predvsem na pomenu sadja. Ker je tudi na osnovni šoli Ljudski vrt Ptuj samotestiranje potekalo gladko, so se lahko hitro posvetili šolskemu delu in dejavnostim, povezanim z izobraževanjem o pomenu lokalne in zdrave prehrane ter tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica osnovne šole Ljudski vrt Ptuj je za TV Slovenija povedala, da bodo v nadaljevanju dneva otroci gledali promocijske filme o zdravi prehrani, se seznanili s slovensko čebelo in pogovarjali o pomenu kratkih verig – uživanju lokalno pridelane hrane. Dan slovenske hrane, ki je letos potekal pod sloganom Zajtrk s sadjem, super dan, je bil namenjen temu, da se slovenskim kmetom in zadrugam, ključnim gradnikom kratkih dobavnih verig in samooskrbe, izkaže posebno pozornost in zahvalo
Učenci višjih razredov naj bi si ogledali tudi primer dobre prakse čiščenja odpadnih voda, nekateri bodo izvajali poskuse v kemijskih laboratorijih, drugi pa bodo v računalnih učilnicah nadgrajevali svojo računalniško pismenost. Najmlajši bodo izdelali tudi piramido zdrave prehrane, svoje zloženke pa bodo potem lahko tudi odnesli domov.
Partnerji projekta so letos prvič vse povabili tudi k pripravi tradicionalnega slovenskega kosila, ki so ga pripravljali tudi v okviru projekta Kuhnapato, ki osnovnošolcem ponuja možnost pridobivanja kuharskih veščin ter znanj o pripravi tradicionalnih slovenskih jediv. Pri tem so letos sodelovale 103 šole. Mladi kuharji so tako najprej pripravili tradicionalni zajtrk, potem so pa skuhali še pristno slovensko kosilo, ki so ga letos zaznamovale jedi iz lokalnega kislega zelja in repe.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje