Osnovni namen Tradicije na žlico je spodbuditi otroke k izboljševanju kuharskih veščin in hkrati navdušiti slovensko javnost za pripravo tradicionalnih jedi doma. V okviru kuharskega dogodka, ki poudarja pomembnost, da otroci sestavine za jed naberejo iz svoje bližnje okolice, so nagradili štiri jedi, ki bodo zdaj ves mesec na meniju restavracije znane trgovinske verige Spar – vsak teden bo pripadel eni izmed njih.
Poleg šjelnovke s polento, značilne jedi za Vipavsko dolino, ki jo je pripravila Osnovna šola Šturje Ajdovščina, piščančjega ajmohta s cvičkom ekipe Osnovne šole Drska iz Novega mesta in zaroštanega mlečnega močnika s suhim sadjem Osnovne šole Tržišče, je izjemen dosežek na tekmovanju, ki je potekalo v okviru projekta Kuhnapato uspel tudi mladim kuharskim mojstrom iz Osnovne šole Kungota, ki so navdušili s štajersko fižolovo juho.
Sedmošolci Evelin, Manca, Izak in Tine so recept za štajersko fižolovo juho našli v stari kuharski knjižici njihovih babic. "Otroci razumejo in vedo, da tudi tisto, kar so naše babice kuhale ali pa naše mame prenesle, veliko šteje. Dandanašnji otroci zelo malo jedo jedi na žlico, to pa je ena od tistih juh, ki jih res radi jejo," je za TV Slovenija povedala ravnateljica OŠ Kungota Zdenka Keuc.
V njej je poleg narezanega krompirja in svinjske masti seveda tudi fižol, s katerim so v starih časih nadomestili meso. "Vse smo morali še začiniti, nismo pa vedeli, kdaj je dovolj česa," je o izzivih priznala ena izmed ustvarjalk nagrajene jedi. "Pripravljali smo se v učilnici – najprej so juho skuhali v šoli, da smo poskusili, kakšna je, nato smo se dogovorili, kako jo bodo dekorirali. Potem smo šli na tekmovanje in tam bili uspešni," je o procesu povedala Maša Puc Mačuka.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje