Georges Blanc je tretjo zvezdico prejel leta 1981 in je ni izgubil vse do letos. Foto: 50 Best
Georges Blanc je tretjo zvezdico prejel leta 1981 in je ni izgubil vse do letos. Foto: 50 Best

153 let stara restavracija v zaselku Vonnas na vzhodu Francije je prvo Michelinovo zvezdico prejela pred skoraj stoletjem, leta 1929, drugo nato leta 1931, tretjo pa leta 1981.

Pri Michelinovem vodiču so za CNN potrdili, da je Georges Blanc izgubil tretjo zvezdico.

Sorodna novica Michelinova zagonetka: so zvezdice plačane? In iz čigavega žepa?

"Naši kriteriji ocenjevanja ostajajo enaki že 125 let in se osredotočajo izključno na jed," je pojasnila predstavnica Michelina. "Imamo pet ključnih kriterijev: kakovost sestavin, kuharska tehnika, harmonija okusov, osebnost chefa, izražena v njegovem meniju, ter doslednost pri vsakem obisku inšpektorja."

"Michelinovi ocenjevalci obiščejo posamezno restavracijo večkrat na leto, pri čemer se inšpektorji izmenjavajo. Postopek je ekipno delo – ne gre za odločitev enega samega inšpektorja, ampak je odločitev o oceni sprejeta po več obiskih različnih inšpektorjev," zatrjuje predstavnica tega slovitega kulinaričnega vodiča.

"Tega nismo pričakovali. Ena zvezdica bo manjkala, ugašala, tako da bomo pač nadaljevali z dvema zvezdicama. To ni težava," se je na novico odzval 82-letni legendarni kuharski mojster Georges Blanc.

Restavracija je bila ustanovljena leta 1872 pod imenom "La Mère Blanc", prvo zvezdico pa je prejela le tri leta po tem, ko so pri Michelinu začeli podeljevati zvezdice. Odličje je takrat prejela Blancova babica Élisa, ki je tudi sprejela drugo zvezdico leta 1931.

Restavracija v vasici Vonnas je bila odprta leta 1872. Foto: Georges Blanc
Restavracija v vasici Vonnas je bila odprta leta 1872. Foto: Georges Blanc

Tri generacije žensk so vodile kuhinjo te družinske restavracije, dokler se ni Blanc pridružil svoji mami za štedilnikom. Restavracijo je prevzel leta 1968 pri komaj 25 letih in ji pod svojo taktirko prislužil še tretjo zvezdico.

Sorodna novica Kako je videti kosilo pri "tetki" Jay Fai, najdražji tajski poulični hrani z michelinko?

Georges Blanc je odprt le od četrtka do nedelje, gostje pa si obroke izberejo vnaprej. Med bolj prepoznavnimi jedmi restavracije je piščanec Bresse, jastog in hišne palačinke, vinska klet pa se ponaša s kar 140.000 steklenicami.

Sporne zvezdice

Podelitev Michelinovih zvezdic za Francijo bo leto potekala 31. marca, vodič pa se je v zadnjih letih večkrat znašel na udaru zaradi svojih odločitev, komu podeli zvezdico in komu jo vzame. Še posebej, ker ocenjevalci nikdar ne razkrijejo, kaj je botrovalo odločitvi.

Januarja je francoski kuharski mojster Marc Veyrat Michelinovim inšpektorjem prepovedal vstop v svojo novo restavracijo, Le Restaurant Marc Veyrat, potem ko je leta 2019 vodič tožil zaradi nelaskave ocene njegovega sufleja. Tožbo je izgubil.

A ne glede na "prepoved" nič ne more zares preprečiti anonimnim inšpektorjem, da ne bi obiskali restavracije, kot se je denimo zgodilo južnokorejskemu kuharskemu mojstru Eo Yun-gwonu leta 2019, ko je tožil vodič, ker je njegovi restavraciji podelil zvezdico, čeprav jih je eksplicitno prosil, naj ga ne ocenjujejo.