Na kulinaričnem ustvarjanju Tedna restavracij so udeleženci skupaj s chefi poustvarjali jedi Tedna restavracij, pripravljene iz izbranih sestavin sheme »izbrana kakovost – Slovenija«. S tem so organizatorji na ustvarjalen način izpostavili pomen lokalnih, certificiranih surovin v gostinstvu in hkrati najavili najokusnejši teden letošnje pomladi – TR, ki bo med 21. in 30. marcem gostil dobrojedce v 117 izbranih slovenskih restavracijah. Foto: Organizator
Na kulinaričnem ustvarjanju Tedna restavracij so udeleženci skupaj s chefi poustvarjali jedi Tedna restavracij, pripravljene iz izbranih sestavin sheme »izbrana kakovost – Slovenija«. S tem so organizatorji na ustvarjalen način izpostavili pomen lokalnih, certificiranih surovin v gostinstvu in hkrati najavili najokusnejši teden letošnje pomladi – TR, ki bo med 21. in 30. marcem gostil dobrojedce v 117 izbranih slovenskih restavracijah. Foto: Organizator

S tokratno temo Gostoljubni gostinci, zadovoljni gostje organizatorji tedna restavracij poudarjajo, da so gostinci tudi na tem področju lahko izvirni.

"Želimo si, da bodo sodelujoče restavracije s svojimi idejami, po svojih zmožnostih, s svojim znanjem pokazale in dokazale gostoljubje. Želimo pa si tudi, da bi bili gostje, ki pridejo v restavracije, predvsem gostje, torej da bi se temu primerno vedli, se prepustili in bili radovedni, kot da so v gosteh," je pred dnevi na predstavitvi dejal selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger.

Osnovna cena menija je 25 evrov, medtem ko bolje ocenjene restavracije lahko uveljavljajo tudi doplačilo za kakovost. Če imajo dva srčka, je doplačilo tri evre, za tri srčke je doplačilo sedem evrov, za štiri srčke pa 11 evrov.

Posebno ponudbo bo mogoče okušati do 30. marca. Mencinger skupno pričakuje okoli 60.000 gostov.

Tudi tokrat se tednu restavracij pridružuje ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in sicer s promocijsko shemo izbrana kakovost Slovenije, ki se nanaša na meso, mleko in sadje. "Gostinci so že prej uporabljali lokalne surovine, zdaj pa jih tudi označujejo, da je potrošnik seznanjen s tem. Restavracije s tem dajejo zgled in potrjujejo, da so lokalne surovine boljše. S tem se tudi spodbujajo lokalno okolje, trajnost in naše slovensko gospodarstvo," je pred dnevi na predstavitvi dejala generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo na kmetijskem ministrstvu Ana Le Marechal Kolar.

Odprta kuhna v Ljubljani gostuje ob petkih med 10. in 21. uro, ko to dopušča vreme. Foto: Odprta kuhna
Odprta kuhna v Ljubljani gostuje ob petkih med 10. in 21. uro, ko to dopušča vreme. Foto: Odprta kuhna

Vrača se Odprta kuhna
Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani pa bo znova zadišalo po kulinaričnih dobrotah. Z današnjim dnem se vrača kulinarična tržnica Odprta kuhna.

Kot so v napovedi dogodka zapisali v ekipi Odprte kuhne, lahko obiskovalci v novi sezoni pričakujejo več kot 65 ponudnikov, več kot 280 jedi in nekaj novosti.

Letos bo Odprta kuhna praznovala 300. dogodek v Ljubljani in 400. dogodek v Sloveniji. "To je za nas velik mejnik," je ob tem dejal idejni vodja in ustanovitelj Odprte kuhne Lior Kochavy.

Nadaljevala se bodo tudi gostovanja po mestih. Karavana ponudnikov bo tako ponovno obiskala Ptuj, Novo Gorico, Slovenj Gradec, Izolo in Novo mesto ter nekaj novih lokacij, ki jih bodo organizatorji razkrili v prihodnjih mesecih.