Ob jubileju so v renesančnem dvorcu Zemono pri Vipavi pripravili praznovanje, na katerem so obiskovalci lahko okusili gastronomske in vinarske dosežke Slovenije. Več kot 30 slovenskih vinarjev iz celotne države je predstavilo svoja vina, kuharski mojstri pa so slovenske jedi pripravljali na lastne inovativne pristope.
“Mislim, da so sommelierji izjemno pomembni v vinarstvu, saj predstavljajo posrednika med kupcem in proizvajalcem vin,” je za Televizijo Slovenija povedal gost na prireditvi, podpredsednik mednarodnega združenja ASI, William Wouters.
Da je vloga sommelierjev v gastronomiji izjemno pomembna, se je strinjal tudi podpredsednik sommelierske organizacije Nemčije Peer Holm. “Znanje sommelierjev je izjemno široko. Ne gre le za vino, ki je sicer najpomembnejše, poznati mora tudi vse druge pijače in seveda hrano.”
Slovenski sommelierji so na evropskih in svetovnih tekmovanjih dobro zastopani in vedno zasedajo mesta v zgornji tretjini vseh tekmovalcev. “Zelo smo veseli, da so naši tekmovalci opaženi in da se v globalnem kontekstu obračajo na njih in na našo organizacijo,” je glede vloge slovenskih sommelierjev optimističen podpredsednik društva Sommelier Slovenije Davorin Škarabot. “Pomembno je tudi, da pri predlaganju spajanja hrane z ustreznim vinom predlagajo tudi slovenska vina,” je še dodal. Po njegovem mnenju so slovenski sommelierji zato tudi nekakšni ambasadorji slovenske kulinarike v svetu.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje