Osnovni model serije žarov na oglje temelji na inovativni rešitvi deljenega drsnega pokrova, zaradi česar nosi ime slide grill. Foto: Arhiv oblikovalca
Osnovni model serije žarov na oglje temelji na inovativni rešitvi deljenega drsnega pokrova, zaradi česar nosi ime slide grill. Foto: Arhiv oblikovalca
Jernej Kropej je zadovoljen, da je njegovemu izdelku prikimala stroka in da je dobil pozornost tudi v okviru Meseca oblikovanja. Foto: Arhiv oblikovalca
Nastajati je začel že med podiplomskim študijem v Stuttgartu, kjer je bil izdelan prototip tega žara. Foto: Arhiv oblikovalca
V okviru magistrskega študija je Kropej razvil sistem modularne montažne gradnje, ki temelji na modulih, izdelanih iz kompozitnih materialov, ter uspešno magistriral na ALUO v Ljubljani. Foto: Arhiv oblikovalca
Za svoje diplomsko delo si je leta 2008 zamislil plovilo Argo, ki bi lahko Ljubljančanom služilo kot alternativa avtobusom za prevoz po mestu. No, po reki. Foto: Arhiv oblikovalca


Prepričan je, da je prav to tisto, kar njegov izdelek, prenosni žar na oglje slide grill, loči od žarov, ki so že prisotni na trgu.

Prvo odmevno nagrado je Kropej prejel leta 2008 na 21. bienalu industrijskega oblikovanja za svoje diplomsko delo, plovilo Argo, v osnovi zasnovano za plovbo po reki Ljubljanici. "Mislim, da bi mesto Ljubljana veliko pridobilo, če bi se na MOL-u odločili in naredili podaljšek mestnega prometa, ki bi potekal po reki Ljubljanici," je bilo njegovo vodilo takrat, trenutno pa se posveča predvsem peki na žaru, a ne le v smislu priprave jedi, temveč je v skladu s svojo stroko oblikoval izdelek, ki se ponaša tako z dovršeno obliko kot s funkcionalnostjo.

Vsak lahko ogenj kroti na svoj način
"Žar je rezultat večletnega razvoja in temelji na konceptu deljenega drsnega pokrova, ki omogoča zelo dober nadzor nad žerjavico. Z odpiranjem pokrova, odmikanjem predala za oglje, izkoriščanjem toplote na pokrovih, dvigovanjem rešetke in uravnavanjem ventilacije žar vsakomur omogoča, da ogenj kroti na svoj način in se z užitkom posveti peki sočnih jedi z žara," pove diplomant in magister industrijskega oblikovanja, ki bi ga zlahka uvrstili med strokovnjake za peko na žaru, saj je "sam svoj žarmojster" že dve desetletji.

"Posledica tega je, da vsako sezono nekoliko napredujem. Povprečno na sezono pripravim 40-50 pek. Dobre jedi z žara so posledica izbire dobrih sestavin, ki jih damo na žar, in obvladovanja temperature ognja. Slednje je za oblikovanje žara najpomembnejše. Prav tako je pomemben ergonomski vidik, torej primerna višina, varno upravljanje z žarom in odlagalne površine," pojasnjuje Kropej, ki je koncept žara z deljenim drsnim pokrovom prvič zasnoval in izdelal leta 2010 v Stuttgartu na likovni akademiji (Staatliche Akademie für den Bildenden Kunst), kamor se je odpravil na izmenjavo v času magistrskega študija. Takrat se je žar v praksi odlično izkazal.

Prvi javni piknik uspešen
Leta 2012 je v sodelovanju s podjetjem Cookinox izdelal nadgrajeno različico žara v nerjavnem jeklu z nerjavnimi teleskopskimi vodili pri pokrovih. Dodal je še nastavljivost rešetke po višini in torbo za lažje prenašanje. Leta 2013 je izdelal tretji žar, ki je od prejšnjih dveh napredoval v uporabnosti in redukciji materiala, izdelal je tudi lastna vodila za pokrove. Leta 2014 je dodal še manjše korekcije na žaru in izbral nerjavno jeklo, izdelal je majhno serijo petih kosov.

Pred tedni je svoj izdelek iz nerjavnega jekla kar oblikovalec sam predstavil na pikniku v okviru Meseca oblikovanja, kjer si organizatorji z direktorjem zavoda BIG Zmagom Novakom na čelu prizadevajo, da bi v prihodnje avtorji predstavili svoje izdelke tudi v praksi, ne samo za oči. Predstavitev njegovega žara je bil prvi tak dogodek. "Piknik je bil uspešen, prišlo je nekaj obiskovalcev, ki jih je zanimal sam žar. Pomembno pa je tudi to, da je bil moj izdelek do konca razstave Znamke in znamenja postavljen na osrednji lokaciji v Mestu oblikovanja."

Za "masovko" še ni pravi čas
Vse lepo in prav, a lep in dober izdelek je treba prej ali slej tudi prodati ... Kako se bo lotil naskoka na trg in v kakšnem cenovnem razredu se vidi? "Za zdaj še nimam postavljene končne cene žara zaradi pomanjkljivih ponudb podizvajalcev, ampak nekaj jih imam vseeno že rezerviranih. Zavedati pa se je treba, da je Slovenija majhno in zahtevno tržišče," pravi sogovornik, ki na vprašanje, ali načrtuje tudi prodor na množično tržišče, odgovarja, da kratkoročno ne, morda v malce bolj daljni prihodnosti. "Trenutno bi rad žar pozicioniral v okolju, ki ga lahko obvladam," ostaja z nogami na tleh.

Žar slide grill je trenutno mogoče naročiti kar pri oblikovalcu samem, morda pa bo kmalu na voljo v določenih oblikovalskih salonih, upa Jernej Kropej (1981), ki ustvarja še na področju grafičnega oblikovanja in je postavil nekaj manjših razstav, letos aktualnemu izdelku ustrezno Oblikovalski pogled na uporabnost žara. Pri odgovoru na sklepno vprašanje o tem, katero priznanje mu več pomeni, stroke ali potencialnih uporabnikov, je diplomatski: "Na prvo mesto dajem funkcijo, zato mi veliko pomeni, da je uporabnik z izdelkom zadovoljen, vsekakor pa me veseli, da večina žar vidi tudi kot dizajnerski izdelek."