Vas mika? Ali ste med tistimi, ki se jim ob misli na ananas na pici obrača želodec? Foto: Shutterstock
Vas mika? Ali ste med tistimi, ki se jim ob misli na ananas na pici obrača želodec? Foto: Shutterstock

V neki piceriji v Norwichu so po poročanju Guardiana nedavno posodobili meni, na njem pa ob ponudbi havajske pice, torej pice z dodanim ananasom, določili ceno 100 funtov (118 evrov), zraven pa – kar predrzno – pripisali: "Da, za 100 funtov jo pa lahko dobiš. Pa še šampanjec naroči zraven. Le daj, ti pošast!"

"Sovražim ananas na pici," je v pogovoru za Guardian priznal solastnik restavracije Francis Woolf, glavni kuhar Quin Jianoran, ki z lastnikom očitno deli občutke glede havajske pice, pa dodal: "Rad imam pinacolado, ampak ananas na pici? Nikoli! Raje dam na pico jagode kot pa tisto tropsko nadlego."

Havajsko pico, za katero je značilno, da je na njej poleg šunke še ananas, naj bi si izmislil grški izseljenec v Kanado, Sam Panopoulos, ki je v Ontariu v 50. letih prejšnjega stoletja skupaj z dvema bratoma odprl več restavracij.

V zgodnjih 60. letih – le malo po tem, ko so Havaji postali 50. ameriška zvezna država – je začel na pico dodajati tudi ananas, pico pa poimenovan Hawaiian po znamki konzerviranega ananasa.

Havajska pica se je kljub odločnemu nasprotovanju marsikaterega picopeka razširila po svetu, debata o tem, ali ananas sodi na pico ali ne, pa očitno ostaja aktualna tudi danes.