O temni čokoladi se je že veliko pisalo in govorilo, zadnja raziskava ameriškega centra Hershey za zdravje in prehrano pa močno odmeva v medijih, saj o njej poročajo po vsem svetu. Znanstveniki so namreč dokazali, da čokolada vsebuje številne antioksidante in rastlinske dele, ki imajo pozitivne učinke na zdravje, zato so ji prilepili oznako "super hrana".
Poudarili so, da v skladu z rezultati raziskave kakavova semena zadostujejo vsem prehrambenim pogojem, ki so potrebni, da lahko sadež označimo kot "super sadje". "Sestavine temne čokolade so prav tako dobre kot sestavine v sadju, zato bi morala kakavova semena veljati za "super sadje", izdelki iz kakavovih semen, kot so kakavov prah in temna čokolada, pa kot "super hrana," je povedala vodja raziskave Debra Miller.
Rezultati temeljijo na primerjavi med prahom kakava in prahom, izdelanim iz različnega sadja, kot so borovnice, brusnice in granatno jabolko. Odkrili so, da temna čokolada (z vsebnostjo vsaj 60 odstotkov kakava) vsebuje več antioksidantov in drugih sestavin, ki blagodejno učinkujejo na zdravje, kot so trdili do zdaj, in da je celo bolj zdrava od številnih vrst sadja.
Kljub temu rezultati ne spremenijo dejstva, da čokolada vsebuje tudi veliko maščob in sladkorjev, kar pomeni, da bi morali ljubitelji čokolade poleg čokoladnih izdelkov pojesti tudi veliko manj vabljivih živil, kot so rjavi riž in stročnice. Obenem poudarjajo, da bi morala kakavova semena spadati v skupino tropskih sadežev, kot je na primer avokado, saj tudi ti vsebujejo veliko maščob, poroča Slovenska tiskovna agencija.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje