Folna kislina namreč zmanjšuje raven aminokisline homocisteina, ki je odgovorna za strjevanje arterij.
"Imamo dober razlog za prepričanje, da folna kislina zmanjšuje raven homocisteina, s tem pa se nevarnost srčnih oboljenj in možganske kapi zmanjša za okoli deset do 20 odstotkov", je povedal David Wald z Wolfsonovega instituta za preventivno medicino.
Folna kislina je sintetična snov folatov, vitamina B9, ki ga lahko najdemo v zeleni zelenjavi in jetrih. Ženskam se priporoča, da jemljejo folno kislino pred začetkom in med prvimi meseci nosečnosti, da bi preprečile deformiranost ploda.
Prednost folne kisline je tudi v tem, da predstavlja zelo poceni in preprost način zmanjševanja škodljivega vpliva homocisteina, enega izmed številnih vzrokov kardiovaskularnih bolezni.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje