Folno kislino vsebuje tudi zelena solata. Foto:
Folno kislino vsebuje tudi zelena solata. Foto:

Folna kislina namreč zmanjšuje raven aminokisline homocisteina, ki je odgovorna za strjevanje arterij.

"Imamo dober razlog za prepričanje, da folna kislina zmanjšuje raven homocisteina, s tem pa se nevarnost srčnih oboljenj in možganske kapi zmanjša za okoli deset do 20 odstotkov", je povedal David Wald z Wolfsonovega instituta za preventivno medicino.

Folna kislina je sintetična snov folatov, vitamina B9, ki ga lahko najdemo v zeleni zelenjavi in jetrih. Ženskam se priporoča, da jemljejo folno kislino pred začetkom in med prvimi meseci nosečnosti, da bi preprečile deformiranost ploda.

Prednost folne kisline je tudi v tem, da predstavlja zelo poceni in preprost način zmanjševanja škodljivega vpliva homocisteina, enega izmed številnih vzrokov kardiovaskularnih bolezni.