Če pijete kavo - ni pomembno, ali belo, z mlekom ali črno - zmanjšujete tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Foto: RTV SLO
Če pijete kavo - ni pomembno, ali belo, z mlekom ali črno - zmanjšujete tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Foto: RTV SLO
Tudi brezkofeinska kava naj bi varovala pred sladkorno boleznijo, menijo znanstveniki.

Študija, ki so jo objavili v časopisu Arhivi interne medicine, sicer ni prva, ki dokazuje povezanost kave in sladkorne bolezni. Pri prejšnjih raziskavah ni bilo znano edino, kakšna je povezava pri ljudeh različnih starosti in različne telesne teže ter ali je kofein tista sestavina kave, ki je v prvi vrsti odgovorna za zmanjšanje nevarnosti, da obolimo za sladkorno boleznijo.

Raziskovalna ekipa je analizirala podatke 28.812 žensk, ki so jih dobili med letoma 1986 in 1997. Te ženske na začetku raziskave niso zbolele za sladkorno boleznijo ali katero od srčnih bolezni. Anketiranke so raziskovalci razdelili v več skupin: tiste, ki kave ne pijejo, tiste, ki jo pijejo manj od skodelice dnevno, v tretji skupini so bile tiste ženske, ki spijejo do tri skodelice kave dnevno, v četrti so bile tiste, ki spijejo od štiri do pet skodelic kave na dan, v zadnji skupini pa so bile tiste, ki spijejo nad šest skodelic kave dnevno.

Več skodelic kave - manjše tveganje
Med raziskavo so znanstveniki 1.418 ženskam postavili diagnozo – sladkorno bolezen. Raziskovalci so ugotovili, da je bila verjetnost, da bodo za njo zbolele ženske, ki pijejo več kot šest skodelic kave, kar 22 odstotkov manjša kot pri tistih ženskah, ki kave sploh ne pijejo. Nadaljnja raziskava je pokazala, da je povezanost med nevarnostjo obolenja in pitjem kave relativno enaka, ko je govor o starosti in telesni teži. Na povezanost pa je vplivalo tudi pitje kave brez kofeina.

Katera sestavina kave varuje pred diabetesom?
Znanstveniki pa tudi tokrat niso odkrili, katera sestavina kave je tista, ki varuje pred obolenjem. Dve sestavini kave – magnezij in fitat – nista imela nobenega učinka na povezanost med boleznijo in pitjem kave, prav tako na zmanjšanje ni vplival vnos kofeina v telo iz drugih virov, na primer brezalkoholnih pijač.

Neka prejšnja raziskava, ki so jo izvedli na Finskem, ki ima največjo porabo kave na prebivalca na svetu, je pokazala, da imajo moški in ženske, ki popijejo najmanj 10 skodelic kave na dan, najmanj možnosti, da bi zboleli za sladkorno boleznijo.