Prvi znaki okužb so se pojavili 16. oktobra, izbruh okužbe pa je bil ugotovljen med jesenskimi počitnicami, je za STA pojasnila predstojnica območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ravne na Koroškem Neda Hudopisk. "Po opravljenih anketah in poizvedovanjih menimo, da so otroci, ki so zbolevali v času pred počitnicami z znaki driske, bruhanja, povišane temperature, krči, splošno slabostjo, glavobolom in drugimi znaki, med seboj epidemiološko povezani, in sicer z gotovostjo z lokacijo okužbe in verjetno z živilom, ki pa ni dokazano."
Vir okužbe tako ni znan. Izbruh je bil namreč ugotovljen med jesenskimi počitnicami, vzorcev živil pa ni bilo mogoče odvzeti, saj šolska kuhinja v tem času ni delovala. Vzorci brisov na snažnost in ciljanih brisov na salmonele so bili vsi negativni, poudarja Hudopiskova in dodaja, da v šoli izvajajo kopico ukrepov.
Gre za drugo množično okužbo s salmonelo na Koroškem. Sredi poletja se je po ugotovitvah pristojnih več kot 40 ljudi potrjeno okužilo s salmonelo v mehiški restavraciji Saloon v bližini Slovenj Gradca, ki je bila zato nekaj časa zaprta. Uprava za varno hrano sicer ob pregledu restavracije bakterije tam ni našla, je pa ugotovila druge pomanjkljivosti in fekalno onesnaženje vode. Kot navaja časnik Večer, kljub temu za epidemiologe Nacionalnega inštituta za javno zdravje ni bilo dvoma o tem, da je bila vir okužbe ta restavracija, saj so prav vsi okuženi med 26. julijem in 3. avgustom tam obedovali.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje