Ta dišeča trajnica cveti od junija do decembra in nabirati jo moramo preden zacveti.
Meliso ljudje v zdravilstvu uporablja že stoletja. Rimljani in Grki so meliso uporabljali za obvezovanje ran ter zdravljenje različnih strupenih pikov in ugrizov. Arabci so z meliso zdravili depresijo in anksioznost.
Melisa deluje pomirjevalno, zato se uporablja v pripravkih za pomirjanje, največkrat v kombinaciji z drugimi zdravilnimi rastlinami. Pomirjevalno deluje zlasti melisino eterično olje, v katerem sta najučinkovitejša citral in citronelal. Blagodejno vpliva tudi pri prebavnih težavah, saj preprečuje nastajanje črevesnih plinov in blaži krče gladkih mišic. Deluje tudi protibakterijsko, pospešuje potenje in zavira delovanje ščitnice.
Melisa je prostor dobila tudi v kuhinji. Z njo odišavljamo sladke pijače, zlasti limonine. Z njo začinjamo tudi ribe, perutnino in solate.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje