Nemčija je preuranjeno odgovornost pripisala španskim kumaram. Foto: Reuters
Nemčija je preuranjeno odgovornost pripisala španskim kumaram. Foto: Reuters

Če nemške in evropske oblasti ne najdejo vzroka okužbe, potem bo potrošnik negotov glede hrane in tega ne smemo dopustiti.

Minister Dejan Židan
Inšpektorji na delu

Slovenski proizvajalci sadja in zelenjave trenutno nimajo težav pri prodaji zaradi izbruha okužbe z nevarnim sevom bakterije E. coli, temveč je povpraševanje po slovenskih vrtninah celo večje kot običajno, je danes v Luksemburgu povedal kmetijski minister Dejan Židan. Poudarja pa, da so težave pri pridelovalcih mogoče zaradi padanja cen.

Slovenski pridelovalci kumar se z ministrovo izjavo nikakor ne strinjajo, izbruh okužb z nevarno bakterijo, za kar naj bi bila kriva prav zelenjava, naj bi tako prizadela tudi slovenske kmete. Tudi pri nas se je močno zmanjšalo povpraševanje po kumarah, pravijo, zato so se znižale tudi odkupne cene. Direktor veletržnice Ivan Bučar je za TV Dnevnik dejal, da naj bi se povpraševanje po kumarah zmanjšalo tudi za 80 odstotkov, občutno manjše pa je tudi povpraševanje po paradižniku. A pridelovalci vztrajajo, da pridelka pod ceno ne bodo prodajali. Zato pa napovedujejo, da bodo zalogo kumar v petek na ljubljanski tržnici - razdali.

"V Sloveniji so se delno spremenile nabavne navade, zelenjava slovenskega porekla je v tem trenutku zelo iskana, sicer pa slovenski kupci do določene mere bojkotirajo zelenjavo iz tujih virov. To je sprememba," je pojasnil minister pred izrednim ministrskim zasedanjem kmetijskih ministrov EU-ja, kjer je pričakovati burno razpravo predvsem med špansko in nemško delegacijo. Španija namreč Nemčijo obtožuje, da je s prehitrimi in napačnimi informacijami, da so vir okužbe španske kumare, kar se je pozneje s testi izkazalo za neresnično, povzročila zelo veliko gmotno škodo, in zahteva stoodstotno kompenzacijo od Nemčije ali EU-ja.

Minister Židan je še poudaril, da pozorno opazujejo vse tri stebre prehranske varnosti. Prvi steber je po njegovih besedah sam proizvajalec, ki je predvsem odgovoren, da zagotavlja takšno proizvodno tehniko in nadzor, da je hrana varna. Drugi steber pa je država, ki nadzoruje proizvajalce in spremlja tveganje. Slovenske inšpekcijske službe so po ministrovih besedah izjemno hitro spremenile oceno tveganja, ko so prišli prvi podatki o tem, kaj se dogaja v Nemčiji, ter se hitro in učinkovito odzvale. Ob tem je kot pomembno izpostavil, da so temu sledili tudi slovenski laboratoriji, ki zagotavljajo, da so prve analize dostopne v 48 urah.

Kupcem pa minister sporoča, da so za svojo varnost odgovorni tudi sami. Potrošniki se namreč po Židanovih besedah moramo zavedati, kako pomembna je higiena tako pri proizvodnji kot uporabi hrane, na primer redno umivanje rok in ustrezna toplotna obdelava živil.

Če nemške in evropske oblasti ne najdejo vzroka okužbe, potem bo potrošnik negotov glede hrane in tega ne smemo dopustiti.

Minister Dejan Židan
Inšpektorji na delu