Na Kitajskem se skupaj z gospodarskim razvojem dviguje  tudi število obolelih za sladkorno boleznijo, še posebej v mestnih predelih. Država zato spodbuja prehranjevanje s sadjem in zelenjavo, tudi s priljubljenimi mandarinami na fotografiji. Foto: EPA
Na Kitajskem se skupaj z gospodarskim razvojem dviguje tudi število obolelih za sladkorno boleznijo, še posebej v mestnih predelih. Država zato spodbuja prehranjevanje s sadjem in zelenjavo, tudi s priljubljenimi mandarinami na fotografiji. Foto: EPA

To so ugotovili švedski znanstveniki s klinike Blekingesjukhuset v Karlshamnu, ki so mnenja, da ima takšna prehrana dolgoročen uspeh pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2. Kot glavni vzrok navajajo zmanjšan apetit.


Pozitiven vpliv tovrstne diete se kaže tudi v preprečevanju nihanja ravni sladkorja v krvi, zaradi česar se zmanjša potreba po inzulinu, dodajajo znanstveniki.

Raziskovanje je trajalo 44 mesecev, izsledke pa je objavila strokovna revija Nutrition and Metabolism.