V 15. stoletju so azteško sončno svečenico kronali s sončnicami, nosila jih je tudi v rokah, pa še njen zlati nakit je imel motive sončnic. Sončnice so v Evropo prenesli v 16. stoletju. V velikem obsegu so jih začeli gojiti v Rusiji, kjer so seme prodajali na cestnih vogalih in v restavracijah. Foto:
V 15. stoletju so azteško sončno svečenico kronali s sončnicami, nosila jih je tudi v rokah, pa še njen zlati nakit je imel motive sončnic. Sončnice so v Evropo prenesli v 16. stoletju. V velikem obsegu so jih začeli gojiti v Rusiji, kjer so seme prodajali na cestnih vogalih in v restavracijah. Foto:

Uporabni so vsi deli sončnice. Stržen je ena od najlažjih snovi in ga uporabljajo v znanstvenih laboratorijih. Lastnost te rastline, da srka vodo iz tal, so uporabili za izboljšavo močvirskih tal na Nizozemskem.

Sončnica je lep okras, saj v stanovanju ustvari privlačno žariščno točko, v kuhinji pa lahko uporabimo tako seme - luščimo in jemo surove ali pražene sončnice; kaleče se seme dodamo v solate in v obložene kruhke - kot cvetove: presne popke jemo v solati ali jih parimo in serviramo kot artičoke.

Ste vedeli, da sončnično seme vsebuje veliko vitamina B1, B2, niacina, železa, fosforja, kalija, žvepla, rastlinskih maščob in beljakovin?