Večje količine potrebujejo težki delavci, atleti ter noseče in doječe ženske. VITAMIN B1 oz. tiamin najdemo v kvasu, polnozrnatih jedeh, svinjini, jetrih, pšeničnih kalčkih, arašidih in arašidovem maslu, ostrigah, orehih, stročnicah, krompirju in pomarančah. Potrebujemo ga za delovanje živčnih celic, srčne mišice in pretvorbo ogljikovih hidratov.
VITAMIN B2 oz. riboflavin je v kvasu, jajcih, mleku, jogurtu, siru, mesu, jetrih in ledvicah, ribah, polnozrnati hrani, brokoliju, beluših in špinači. Pripomore k nastajanju nekaterih hormonov in rdečih krvničk.
VITAMIN B3 dobimo v večini mesnih izdelkov, tudi v ribah in orehih. Vpliva na širjenje žil in prekrvitev.
VITAMIN B6 je prav tako v mesnih izdelkih, pa tudi v soji, avokadu, krompirjevih olupkih, bananah, lubenicah, arašidih in kvasu. Še posebno pomemben je za vzdrževanje živčnega sistema. Tudi VITAMIN B12 najdete v mesu in živalskih produktih.
Za konec pa še BIOTIN, ki ga ne najdemo samo v hrani, ampak ga izločajo bakterije v črevesju. Pomemben pa je zato, ker vpliva na nastajanje maščobnih in aminokislin, ki so "opeke življenja".
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje