Zaužijemo jih lahko le s pomočjo rastlinske hrane. Najdemo jih v sadju, zelenjavi, stročnicah in številnih semenih. Vlaknine imajo številne koristne lastnosti, ki ohranjajo in krepijo zdravje.
Netopne vlaknine pospešujejo gibanje hrane v črevesju, pospešujejo prebavo in vežejo velike količine vode. Koristne so pri preprečevanju nastanka hemeroidov in rakastih bolezni na črevesju. Največ jih najdemo v celem žitnem zrnu, zelenjavi.
Topne vlaknine pa ravno nasprotno - upočasnijo gibanje hrane skozi prebavila, znižujejo pa holesterol v krvi in celo krvni sladkor. Nahajajo se v sadju, stročnicah, veliko jih je v ovsu, zlasti v kosmičih in korenju …
V dnevnem obroku prehrane se priporoča od 20 do 40 gramov vlaknin. Če ste se ravno lotili hitre diete pred poletjem, potem vlaknin v svoji prehrani ne smete zapostaviti, saj povečujejo občutek sitosti, poleg tega pa vsebujejo malo kalorij, maščob in holesterola.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje