Žajbelj je trajnica, grmiček, ki zraste od 50 do 60 centimetrov visoko. Foto:
Žajbelj je trajnica, grmiček, ki zraste od 50 do 60 centimetrov visoko. Foto:

Nabiramo liste, ki nam koristijo tako sveži kot posušeni ali kot surovina za izdelavo vrhunskega eteričnega olja.

Sicer pa se žajbelj uporablja tudi v kulinariki in v gospodinjstvu, saj odganja molje in podoben mrčes, zato ga pogosto dajejo v omare.

Pripravki iz žajblja so uporabni tudi pri vnetjih prebavil, dihal in sečil, poleg tega pa ta rastlina lajša krče prebavil. Pomirja astmatične napade, zmanjšuje potenje in znižuje količino sladkorja v krvi.

Znano je tudi, da pomaga sprožiti zaostalo menstruacijo in je koristen pri zdravljenju težav v menopavzi. Kljub njegovim zdravilnim učinkom pa odsvetujejo dolgotrajno uživanje žajblja - domače zdravljenje z njim lahko traja največ tri tedne.