V raziskavo je bilo od leta 1994 do leta 2005 vključenih več kot 40.000 moških in žensk, starih med 40 in 79 let. Vsi so bili s severovzhoda Japonske, kjer več kot polovica prebivalcev popije najmanj tri skodelice čaja na dan. Stopnja smrtnosti, še posebej zaradi srčnega napada, je bila pri tistih, ki so popili pet ali več skodelic na dan, manjša, kot pri tistih z eno skodelico čaja na dan.
Prvih sedem let raziskave je bila smrtnost pri rednih pivcih čaja nižja za kar 26 odstotkov. Pozitiven učinek čaja pri zmanjševanju možnosti smrti zaradi srčnega napada je še bolj očiten pri ženskah, kar gre verjetno pripisati temu, da je med moškimi večje število kadilcev. Raziskava, objavljena v Journal of the American Medical Association, je tudi pokazala, da pitje zelenega čaja ne zmanjša možnosti za smrt zaradi raka, kot so kazale prejšnje ugotovitve, pridobljene pri poskusih na živalih. Bolezni srca in rak so sicer najpogostejši vzroki smrti na svetu.
Na svetu samo voda pred čajem
V zelenem čaju so polifenoli, ki delujejo kot antioksidanti, ki naj bi s svojimi ugodnimi učinki vplivali na daljše življenje. Po svetu se spije največ vode, za njo pa čaja. Na Japonskem navadno spijejo od tri do štiri skodelice čaja dnevno. Poleg tega Japonci tudi sicer jedo bolj zdravo hrano kot na Zahodu, zato ni nujno, da bi zeleni čaj imel tak vpliv tudi na Zahodnjake. Prav zato imajo verjetno Japonci najmanj bolezni srca na svetu.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje