Zlata Bartl je bila v 50. letih vodja raziskovalnega laboratorija v koprivniškem podjetju Podravka in pod njenim vodstvom so konec 50. let izumili najbolj znan izdelek tega podjetja, Vegeto, ki potem ni manjkalo v nobenem jugoslovanskem gospodinjstvu.
Bartlova se je rodila 20. februarja 1920 v Dolcu v današnji Bosni in Hercegovini. Osnovno in srednjo šolo je končala v Sarajevu, nato pa se leta 1938 vpisala na Filozofsko fakulteto v Zagrebu, kjer je študirala naravoslovje in biotehniko. Po študiju se je zaposlila kot profesorica na srednji šoli v rodnem Sarajevu, a, kot je pozneje priznala, z delom ni bila zadovoljna, saj jo je bolj privlačila anorganska kemija.
Zaradi snega našla službo v Podravki
Leta 1955 je službeno obiskala Zagreb in zaradi hudega snežnega meteža, ki je onesposobil prometne povezave, tam za več dni obtičala. V tem času je prebirala časopise, strokovno literaturo in oglase za prosta delovna mesta. Po naključju je našla enega, ki jo je zanimal - oglas za delo kemijskega tehnika v Podravki. Poslala je prošnjo in že čez dva dni so jo obvestili, da je služba njena.
Kot rečeno, ji je konec 50. let uspel veliki met - iznašla je kombinacijo začimb, ki so jo v Podravki poimenovali Vegeta 40, pozneje pa so jo preimenovali zgolj v Vegeto, je še danes na področju nekdanje Jugoslavije sinonim za mešanico začimb. Leta 1976 se je upokojila in od takrat mirno živela v Koprivnici, kjer je tudi umrla. Zaradi svojega dosežka je prejela več priznanj - odličje predsednika Republike Hrvaške, nagrado za življenjsko delo hrvaške gospodarske zbornice in posebno priznanje podjetja Podravka.
T. K.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje