Mežerli so koroška jed iz pečene drobovine prašiča, kruha, začimb in jajc, ki jo v kmečkem okolju pripravljajo zlasti ob kolinah v poznem jesenskem in zimskem času. Prostovoljno gasilstvo je v Sloveniji izredno dobro razvito in razširjeno.

Mežerli je tipična koroška narodna jed, ki je tesno povezana s kolinami. Ob zakolu prašiča v poznem jesenskem času je vedno ostala drobovina, na kateri temelji ta tradicionalna jed. Foto: Tomo Jeseničnik
Mežerli je tipična koroška narodna jed, ki je tesno povezana s kolinami. Ob zakolu prašiča v poznem jesenskem času je vedno ostala drobovina, na kateri temelji ta tradicionalna jed. Foto: Tomo Jeseničnik

Koroška kulinarična posebnost
Poimenovanje jedi mežerli domnevno izhaja iz nemškega izraza za majhno rezino – maiselein. Do danes se je ohranila priprava po tradicionalni recepturi z lokalnimi različicami. Drobovino skuhajo in ohladijo ter na drobno sesekljajo ali zmeljejo. Dodajo ji v vročem mleku namočene kocke kruha in rumeno popraženo sesekljano čebulo. Sestavine premešajo in masi dodajo še stepena jajca, začimbe, ponekod tudi nekaj žlic kisle smetane, da je jed bolj rahla. Maso dajo v namaščen pekač, jo pokrijejo s svinjsko mrežico ter spečejo. Jed postrežejo narezano v kockah ali kepicah, kot prilogo običajno ponudijo krompirjevo solato in rženi kruh, nekateri tudi pražen krompir ali kislo zelje, piše v sporočilu za javnost ministrstva za kulturo.

Mežerle so jedli tudi na romanjih, krstih, porokah in sedminah. Foto: Tomo Jeseničnik
Mežerle so jedli tudi na romanjih, krstih, porokah in sedminah. Foto: Tomo Jeseničnik

Kot še piše, se znanje priprave mežerlov prenaša z generacije na generacijo znotraj družin kakor tudi v tamkajšnjih gostilnah, v katerih znanje prehaja s starejših sodelavcev na mlajše.

Leta 2006 so bili mežerli v okviru Strategije gastronomije Slovenije uvrščeni na seznam jedi, ki predstavljajo kulinarično prepoznavnost Slovenije. Leta 2021 pa je bila jed vključena v projekt Koroškega pokrajinskega muzeja Koroška košta, s katerim je bila v ospredje postavljena kulinarična dediščina tega območja. Mežerle sicer vse leto svojim gostom ponujajo številne gostilne na Koroškem.

Sosedska pomoč pri požarih
Prostovoljno gasilstvo je društvena dejavnost, povezana s preprečevanjem in gašenjem požarov ter odpravljanjem posledic naravnih, prometnih in drugih nesreč. Na podeželju gasilska društva skrbijo tudi za družabno življenje in sosedsko pomoč.

V Sloveniji je prostovoljno gasilstvo izredno dobro razvito in razširjeno. Leta 2023 je bilo v 1341 gasilskih društev včlanjenih približno 160.000 članov, med katerimi je 50.000 operativcev. Prostovoljno gasilstvo je še posebej pomembno na podeželju in v krajih, kjer ni poklicnih gasilskih brigad, prostovoljni gasilci pa delujejo tudi v okviru nekaterih večjih tovarn. Gasilski domovi so praviloma tudi središča kulturnega in družabnega življenja.

Prve prostovoljne gasilske skupine so bile ustanovljene že v 19. stoletju. Foto: Slovenski etnografski muzej / Blaž Mohar Radoš
Prve prostovoljne gasilske skupine so bile ustanovljene že v 19. stoletju. Foto: Slovenski etnografski muzej / Blaž Mohar Radoš

Krajevna gasilska društva so povezana v regionalne gasilske zveze, krovna je Gasilska zveza Slovenije. Prostovoljne gasilke in gasilci so ključni steber v sistemu zaščite in reševanja v Sloveniji. Gasilska znanja se prenašajo s starejših na mlajše generacije in na izobraževanjih, ki potekajo v okviru gasilskih društev, gasilskih zvez in Gasilske zveze Slovenije.

Prve ideje o organiziranem prostovoljnem gasilstvu sicer segajo v drugo polovico 19. stoletja s poskusi ustanovitev gasilskih skupin, ki bi bile v stalni pripravljenosti za gašenje. Leta 1869 je bilo v Metliki ustanovljeno prvo prostovoljno gasilsko društvo na Slovenskem, takrat imenovano požarna bramba, leta 1870 pa še v Ljubljani, Laškem in na Ptuju. Po letu 1881 se je začelo število prostovoljnih gasilskih društev, ki so se povezovala v regionalne zveze, povečevati. Leta 1969, ob stoletnici gasilstva na Slovenskem, je bil v Metliki odprt Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča.

Register nesnovne kulturne dediščine vodi ministrstvo za kulturo. Predloge za vpis na podlagi pobud pripravlja Slovenski etnografski muzej kot koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine.